marți, 23 aprilie, 2024

Ce sa NU mananci cand esti racit: Aceste alimente pot agrava boala

Distribuie:

Publicat:

Când ești răcit, unele alimente, cum ar fi cele bogate în vitamina C, te ajută să scurtezi durata răcelii, în timp ce pe altele, cum ar fi lactatele, e bine să le eviți.

O vorbă veche spune că mâncarea trebuie să fie medicament, iar medicamentul să fie mâncare. Cum răceala nu are un tratament și, practic, poți doar să-ți ușurezi simptomele până la dispariția virusului care a provocat-o, e bine să știi ce alimente te ajută și ce alimente nu sunt indicate în această perioadă.

Ce alimente sunt bune în răceală?

Unele alimente sunt mai indicate decât altele când te confrunți cu răceala, deoarece susțin corpul în lupta contra bolii și te ajută să scapi mai repede de simptome.

Supele calde și în special supa de pui

Supele sunt surse excelente de hidratare (răceala duce la deshidratare), au vitamine și minerale și poți adăuga în ele și o sursă de proteine (carne de pui sau boabe de fasole ori de năut), care ajută la combaterea simptomelor răcelii.

Un studiu a constatat că supa de pui este mai eficientă în eliminarea mucozităților nazale decât orice alt lichid studiat, ceea ce înseamnă că este un descongestionant natural puternic. Un alt motiv pentru acest efect este că puiul conține aminoacidul cisteină. N-acetil-cisteina, o formă de cisteină, „rupe” mucozitățile și are efecte anti-virale, antiinflamatorii și antioxidante.

Supa de pui inhibă, de asemenea, acțiunea neutrofilelor, care sunt celule albe din sânge care pot provoca simptome precum tuse și nas înfundat. Capacitatea supei de pui de a inhiba aceste celule ar putea explica parțial de ce este atât de eficientă împotriva unor simptome asociate cu răceala și gripa. Și alte supe calde acționează ca descongestionant și te ajută să rămâi hidratat, potrivit doc.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img