joi, 28 martie, 2024

Ce salarii vor avea militarii romani si politistii incepand cu anul 2018

Distribuie:

Publicat:

Bugetarii din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala vor primi salarii mai mari la inceputul anului viitor, potrivit noii legi a salarizarii unitare, cand soldele si salariile lor vor creste cu 25% fata de cele din prezent. Cele mai mici salarii din grila aferenta acestor bugetari le vor primi soldatii, insa nici salariile celor din varful ierarhiei nu depasesc cu mult 10.000 lei. Actul normativ prevede pentru acesti bugetari cele mai multe sporuri si prime.

Pentru personalul militarpolitisti si si functionarii publici cu statut special din institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, Legea nr. 153/2017 nu aduce cresteri salariale incepand de anul acesta, ci de anul viitor. In vigoare de la 1 iulie, noul cadru al salarizarii bugetare prevede o crestere cu 25% a veniturilor salariale pentru aceste categorii, incepand cu 1 ianuarie 2018.

“(..) cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, precum si cuantumul brut al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor, premiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara/salariul lunar de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017”, scrie in noua lege a salarizarii unitare.

Ce se va intampla mai departe, adica dupa cresterea din ianuarie? Aceeasi lege prevede ca urmatoarele cresteri se vor face gradual, pana cand se va ajunge, in 2022, la sumele maxime prevazute pentru militari si politisti in cuprinsul actului.

“In perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, fiecare crestere reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare prevazute de lege pentru anul 2022 si cel/cea din luna decembrie 2018. Cresterea respectiva si data de aplicare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat”, scrie in lege. Daca si in ce masura aceste cresteri salariale se vor realiza, vom vedea la timpul respectiv. Cel mai mare salariu, putin peste 10.000 lei, arata avocatnet.

Personalul militar are dreptul la solda lunara, iar politistii au dreptul la salariul lunar. Concret, solda lunara se compune din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale. Similar, salariul politistilor se compune din salariul de functie, salariul gradului profesional detinut, gradatii si, dupa caz, salariul de comanda, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale, potrivit prevederilor legale in discutie.

Legea nr. 153/2017 prevede intr-o anexa speciala (care se regaseste atasata acestui articol) care sunt soldele/salariile de functie maxime la care vor ajunge militarii, politistii si functionarii cu statut special din sistem pana in 2022. La aceste sume maxime (valori brute) ne vom referi si noi in cele ce urmeaza.

Seful Statului Major General va ajunge la cel mult 10.880 lei, iar la acelasi salariu vor ajunge si secretarul de stat – sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si directorul Serviciului de Protectie si Paza.

Pentru functiile corespunzatoare gradului de general, amiral, chestor general de politie, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, salariile se vor situa intre 8.247 lei si cel mult 8.774 lei. Un chestor-sef de politie va avea cel mult 8.247 lei, iar un colonel va avea undeva intre 5.791 lei si 6.844 lei.

Mai jos, un comisar de politie/penitenciare va avea cel mult 5.528 lei, iar un inspector principal va avea cel mult 4.819 lei. De la gradul de maistru militar principal/plutionier adjutant principal in jos, salariile maxime difera in functie de studiile salariatului. Spre exemplu: un maistru militar de clasa a II-a sau un plutonier major va avea undeva intre 4.130 si 4.216 lei pentru studii superioare, iar pentru studii medii va avea cel mult 3.950 lei.

Cele mai mici salarii din grila le revin soldatilor. Acestia vor avea maximum 2.500 lei, iar un caporal clasa I va avea cel mult 2.780 lei.

Cei care lucreaza in locuri de munca sau operatiuni periculoase au dreptul la o prima in acest sens, calculata in functie de gradul de periculozitate: pentru cele deosebit de periculoase, prima se situeaza intre 37 si 50%; pentru cele foarte periculoase, intre 16 si 30%, iar pentru cele mai putin periculoase, prima e de pana la 16%.

Militarii, politistii, functionarii publici cu statut special din administratia penitenciarelor si personalul civil au dreptul la sporuri de pana la 15%, in functie de conditiile de munca, corespunzator timpului de munca lucrat in: conditii periculoase sau vatamatoare, conditii grele de munca si in activitatile care solicita o incordare psihica foarte ridicata.

“Personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil care desfasoara activitati privind prevenirea si combaterea coruptiei in randul personalului propriu beneficiaza de o compensatie de 30% din solda de functie/salariul de functie/salariul de baza”, scrie in lege.

De asemenea, cei care executa lucrari de exceptie sau misiuni speciale primesc pana la 50% in plus la salariu/solda de functie de baza. Cei care sunt trimisi in delegatie sau sunt detasati au dreptul la indemnizatia speciala de delegare/detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare. Totodata, cei care lucreaza cu cifru de stat beneficiaza de o indemnizatie de 15-20% din solda/salariul de baza.

“Pentru activitatea desfasurata in unitati situate in localitati sau in zone izolate ori in unitati situate in localitati sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si personalul civil beneficiaza de un spor de pana la 20% din solda de functie/salariul de functie/salariul de baza”, se mai prevede in Legea nr. 153/2017.

Acestea nu sunt insa decat cateva exemple de sporuri si sume suplimentare pe care le pot primi cei din sistem. Actul normativ prevede, in egala masura, prime si compensatii speciale pentru personalul aeronautic, drepturile banesti pentru cei din marina, care sunt banii pe care ii primesc cadrele pe timpul studiilor sau cei care aleg modelul instruirii individuale, dar si sumele care se cuvin personalului civil.

“Personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala beneficiaza de drepturile salariale reglementate prin prezenta lege, potrivit categoriei de personal si domeniului in care isi desfasoara activitatea”, scrie in actul normativ, referitor la aceasta categorie de personal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img