joi, 28 martie, 2024

Ce se intampla daca nu consumi suficiente proteine

Distribuie:

Publicat:

Un consum optim de proteine este esential pentru un meniu sanatos, care favorizeaza mentinerea unei greutati ideale, vindecarea si reducerea stresului. Afla care sunt consecintele unei cantitati prea reduse de proteine. Corpul tau reactioneaza imediat in momentul in care nu-i furnizezi suficiente surse de energie. Daca nu tii cont de cat de multe proteine consumi sau mizezi foarte mult pe legume ai putea avea de pierdut inclusiv in cadrul procesului de sabire. Un metabolism accelerat si reconturarea siluetei depind in mare masura de felul in care este structurat meniul zilnic. Important nu este numai sa reduci drastic totalul de calorii, ci sa consumi alimente care favorizeaza realizarea tuturor functiilor organismului si protectia impotriva microbilor si a virusilor. Iata ce se va intampla daca dieta aleasa nu include destule proteine:
 
1. Poftele alimentare se intensifica. Este normal sa-ti fie pofta de ceva bun din cand in cand, dar daca simti constant nevoia sa rontai ceva intre mese inseamna ca felurile de mancare alese nu-ti pot controla apetitul pentru ca nu au suficiente proteine. „Proteinele echilibreaza glicemia pentru ca reduc ritmul de absorbtie a carbohidratilor. Daca vei consuma destule proteine vei uita de foame cel putin cateva ore si nu ti va mai schimba starea de dispozitie”, spune dr. Lisa DeFazio, nutritionist. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca persoanele care aleg un mic dejun bogat in proteine nu simt nevoia sa consume dulciuri foarte des de-a lungul zilei.
 
2. Metabolismul devine mai lent. O dieta cu putine proteine va favoriza reducerea masei musculare si consecinta va fi incetinirea metabolismului. „Ritmul in care se ard caloriile va scadea pentru ca este direct legat de proportia masei musculare”, explica dr. Caroline Apovian, nutritionist.
 
3. Scade puterea de concentrare. Abilitatea de a te concentra pe aspectele dificile si de a gasi cea mai buna solutie pentru problemele cu care te confrunti zilnic va scadea dramatic daca nu esti atent cate proteine consumi. „Proteinele sunt baza pentru functionarea hormonilor si a enzimelor care mentin intacte functiile cognitive. Un consum adecvat de proteine asigura legatura dintre aminoacidul tirozina si neurotransmitatorii care ne dau energie si capacitatea de a ne concentra”, explica dr. Lisa Peter, cardiolog si expert in nutritie.
 
4. Ranile si fracturile se vindeca mai lent. Proteinele sustin procesul de vindecare si refacere a organismului, alaturi de micronutrienti, antioxidanti si alte vitamine. „Proteinele sunt esentiale pentru oxigenarea sangelui si o circulatie buna, care favorizeaza vindecarea mai rapida. Acesta este si motivul pentru care persoanele care urmeaza o dieta cu un continut redus de proteine au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca dupa o accidentare. De asemenea, studiile realizate au demonstrat ca exista o legatura directa intre un meniu cu putine proteine si o densitate osoasa redusa”, spune dr. Ali Webster, nutritionist.
 
5. Poate aparea anemia. Anemia se manifesta in momentul in care sangele nu contine suficiente globule rosii care sa transporte oxigenul in organism. Un consum prea redus de proteine si surse de fier reprezinta o cauza frecventa a anemiei. „Chiar si persoanele care consuma suficiente proteine pot avea anemie daca nu aleg sursele corecte. Veganii si vegetarienii au cel mai mare risc de anemie pentru ca vitamina B12 se regaseste numai in produsele de origine animala. Este indicat sa se ia suplimente sau sa se consume alimente fortificate in aceste situatii”, recomanda dr. Peter.
 
6. Unghiile devin casante. In momentul in care nu primeste suficiente proteine corpul va rezerva acesti nutrienti numai pentru anumite functii vitale. „Daca nu consumi destule calorii si proteine corpul va supravietui prin redirectionarea lor. Acest lucru inseamna ca unghiile vor deveni moi si casante, va incepe sa-ti cada parul si firele se vor rupe foarte usor”, explica dr. Peter, potrivit eva.ro. A.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img