joi, 25 aprilie, 2024

Ce se intampla de fapt cu organismul tau in timpul zborului cu avionul

Distribuie:

Publicat:

Senzatia de oboseala acutaametelile, durerile de cap si deshidratarea sunt doar cateva dintre problemele pe care le intampinam in timpul unui zbor cu avionul, mai ales daca se intampla sa calatorim pe distante lungi. Site-ul theactivetimes.com, specializat in sanatate si travel, a intocmit o lista cu modificarile pe care le sufera corpul uman in timpul zborului si sfaturi pentru a le depasi mai usor.

Senzatia de oboseala acuta 

„Sindromul decalajului orar“ nu este o problema cauzata de lipsa somnului, ci un rezultat al dezechilibrului ceasului biologic al organismului determinat de calatoria dupa diferite fusuri orare. Ciclul de 24 de ore al proceselor biochimice, numit ritm circadian, se ajusteaza lent cand oamenii calatoresc in zone cu diferite fusuri orare, ducand la senzatii de somnolenta acuta in timpul zilei si la insomnii in mijlocul noptii. 

Ameteli si dureri de cap 

Raul de miscare – cand corpul, urechea interna si ochii trimit semnale contradictorii catre creier – este destul de comun in randul celor care calatoresc cu avionul. Vestea buna este ca pe masura ce zburati mai des va veti obisnui cu acest neajuns. Pentru a reduce aparitia raului de miscare este recomandat sa nu cititi, sa nu tineti aerul conditionat indreptat catre partea superioara a corpului si sa evitati pe cat posibil sa va odihniti capul pe scaun. 

Umflarea picioarelor 

Umflarea picioarelor in timpului unui zbor este foarte frecventa si, de cele mai multe ori, nu reprezinta un pericol. Problema este cand oamenii stau prea mult timp pe scaun, pentru ca acest lucru face ca sangele sa se scurga in venele piciorului. Ramanand intr-o pozitie asezata, creste si presiunea pe picioare. De asemenea, presiunea scazuta a cabinei impiedica sangele sa se deplaseze cu viteza optima, ceea ce duce la cresterea lichidului in zona picioarelor. 

Deshidratarea 

Un avion are umiditate limitata, calatorii fiind predispusi la deshidratare. In lipsa apei, corpul va transforma caile respiratorii in mecanism de autoaparare pentru a pastra orice strop de apa. Deshidratarea iti poate afecta starea de sanatate in multe moduri. Daca nu doriti sa va treziti cu o durere acuta de cap sau cu probleme digestive, e indicat sa consumati apa.

Respiratie urat mirositoare 

Aceasta problema este cauzata in principal de deshidratare. Avioanele sunt spatii uscate si ocupate de o multime de oameni, iar aceste conditii va vor usca gura si vor crea un teren propice dezvoltarii bacteriilor. Saliva, care elimina germenii din gura, are multe proprietati anti-bacteriene si este dovedit stiintific ca este un antiseptic natural. 

Privarea de oxigen 

Cabinele sunt presurizate la 75% din presiunea atmosferica normala, potrivit unui studiu recent. Nivelurile scazute de oxigen din sange pot duce la hipoxie, o deficienta a cantitatii de oxigen care ajunge la tesuturi. Hipoxia prezinta simptome precum euforia, scaderea timpului de reactie, dureri de cap si afectarea judecatii si a vederii. 

Tromboza venoasa profunda 

Persoanele care calatoresc pe distante lungi cu avionul sunt expuse acestui risc. Tromboza venoasa profunda apare cand un cheag de sange se formeaza intr-o vena mare. O parte a cheagului se poate rupe si se poate deplasa la plamani, provocand o embolie pulmonara, care poate fi fatala. Mentinerea curgerii sangelui cand sunteti sedentar pentru perioade lungi de timp este vitala, de aceea expertii recomanda sa va miscati cat mai desc in timpul zborului, fie ca alegeti sa va plimbati pe culoar sau ca faceti exercitii de pe scaun. 

Pierderea auzului 

Acest lucru se poate intampla cand un dezechilibru al presiuniii aerului din urechea medie si presiunea aerului impiedica vibratia timpanului, potrivit expertilor de la Clinica Mayo. Sunetele pot fi adesea cuprinse intre 95 si 105 decibeli, crescand la 115 in timpul decolarii. Cand un avion urca sau coboara, presiunea aerului se schimba foarte repede, iar tubul eustachian nu reactioneaza la fel de repede. 

Pierderea simtului olfactiv 

Ati incercat vreodata mancarea din avion si vi s-a parut ca nu este bine gatita sau ca are un gust ciudat? Problema ar putea fi la voi. Se intampla multe lucruri care va afecteaza simturile olfactive. Presiunea aerului se schimba prea repede si inhalati aerul uscat din cabina, acest aspect provocand reducerea gustului cu pana la 30%. 

Lipsa poftei de mancare 

Acest lucru poate fi un simptom al „sindromul decalajului orar“. Nu trebuie sa credeti in mitul potrivit caruia este imposibil sa mancati sanatos la bordul unui avion. Majoritatea companiilor aeriene permit solicitarea unei mese vegetariene sau vegane in momentul rezervarii biletului. 

Sensibilitatea pielii 

Pentru acest efect secundar puteti da vina pe lipsa aerului si pe cabina uscata. Pielea trebuie hidratata si devine predispusa la aparitia cosurilor cand nu se intampla acest lucru, pentru ca este mai usor ca sebumul sa ramana blocat sub celulele pielii, care, ca intr-un cerc vicios, vor incerca sa compenseze aerul uscat prin producerea unei cantitati mai mari de sebum. 

Constipatia 

La ce v-ati putea astepta cand stati jos ore intregi? Corpul este proiectat pentru miscare. Daca nu ii oferiti ceea ce are nevoie, metabolismul si digestia vor incetini din cauza inactivitatii. Incercati sa va schimbati pozitia corpului cat mai des cu putinta si ridicati-va de pe scaun cel putin o data pe ora. 

Balonare si flatulenta

Acestea sunt rezultatele directe ale constipatiei. Incapacitatea de a goli intesinele si balonarea merg de obicei mana in mana, potrivit cercetarilor stiintifice. Asigurati-va ca ati consumat o cantitate suficienta de fibre – 25 de grame pe zi pentru femei si 30-38 de grame pentru barbati. Alimentele bogate in fibre sunt fulgii de ova, zmeura, migdalele , merele, legumele verzi. Beti des apa si ramaneti activi pentru a evita constipatia. 

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img