joi, 28 martie, 2024

Ce se intampla in corp cand combini alcoolul cu energizantele. Prima reactie e la nivelul creierului

Distribuie:

Publicat:

Bautura energizanta pe care o gasim la supermarket si al carei rol declarat este acela de a creste capacitatea de efort, de a furniza energie, poate avea, in anumite situatii, efecte morbide. “in situatii extreme, energizantele pot duce chiar la deces, dar, de cele mai multe ori, utilizarea lor excesiva se asociaza cu tulburari cardiovasculare si neurosomatice certe”, subliniaza dr. Claudiu Chivu, specialist in chirurgie cardiovasculara, pentru Gandul.
Compozitia bauturilor energizante include de obicei urmatoarele elemente: cofeina, care stimuleaza sistemul nervos, aminoacizi esentiali, cum este taurina implicata in transmitera impulsurilor nervoase, si substratul energetic, cum ar fi zaharurile sau alte substante similare. “La acestea se adauga conservanti, aditivi si alte substante, inclusiv aluminiu din ambalajele utilizate. Chiar daca substantele de baza au, la prima vedere, si in doze normale, efecte benefice asupra sistemului nervos, asocierea aditivilor si a altor substante vor avea efecte nedorite pe termen indelungat. Daca trecem de doza uzuala (adica mai mult de o cutie de bautura energizanta) sau facem anumite combinatii, putem ajunge in situatii realmente periculoase, fara a constientiza de unde provine, de fapt, necazul”, precizeaza dr. Claudiu Chivu.
in combinatie cu alte stimulente sau cu alcoolul, energizantele pot fi fatale. “in cazul primelor, efectele secundare ale cofeinei se sumeaza cu cele ale celorlalte stimulente, apare un fenomen de potentare. in  combinatie cu alcoolul, in prima faza, bautura energizanta va estompa la nivel cerebral efectul acestuia. in rest, bauturile energizante pot potenta si efectele nocive ale drogurilor”, adauga specialistul.
Bauturile energizante pot determina aparitia infarctului. “Continutul de cofeina al unei doze de bautura energizanta este de obicei dublu fata de o cafea normala. Consumul exagerat de cofeina conduce la amplificarea frecventei batailor inimii, la cresterea tensiunii arteriale, la palpitatii, dureri in dreptul inimii, senzatie de sufocare. in cazul persoanelor care prezinta boli cardiace preexistente, consumul de bauturi energizante este interzis, deoarece o inima slabita nu va face fata suprasolicitarii si va ceda. Cum cedeaza inima : in doua moduri, fie printr-o tulburare de ritm, fie prin infarct miocardic. Infarctul reprezinta moartea unei portiuni din muschiul inimii. in general,  ca urmare a blocarii aportului de oxigen. in afara de suprasolicitarea directa a inimii, exista si alte mecanisme care pot conduce la infarct. Cofeina are un efect diuretic, adica de deshidratare a celulelor, crescand implicit vascozitatea sangelui. Exista studii care sugereaza ca aportul a peste 200 mg. de cofeina pe zi induce in organism o crestere a unor substante proinflamatorii, cum este homocisteina, si se asociaza cu o incidenta mai mare a infarctului miocardic”,precizeaza medicul Claudiu Chivu.
Atitudinea terapeutica in cazul unui infarct  difera foarte mult. “Sunt situatii in care masa musculara cardiaca afectata este atat de mare incat pacientul nu mai poate fi salvat. in ultima perioada, datorita accesului mai bun la serviciile medicale cardiologice, mortalitatea in infarctul acut a scazut destul de mult. Daca pacientul reuseste sa ajunga in timp util intr-un centru specializat de cardiologie interventionala, va beneficia de angioplastie, cu sau fara implantare de stent, procedura prin care se reduce amploarea deteriorarii miocardului. in situatia in care, in urma unui infarct miocardic, inima este afectata prin aparitia unui defect septal sau anevrism de ventricul, chirurgul va interveni pentru a corecta defectul survenit, efectuandu-se concomitent si operatii de by-pass aortocoronarian, asta pentru a aduce mai mult sange la muschiul inimii”, precizeaza dr. Claudiu Chivu.
Semnele vor fi interpretate in contextul starii generale a organismului si al istoricului factorilor de risc. “Durerea in piept, ca o gheara care strange sau care apasa pe inima, lipsa de aer, starea de rau general, cu transpiratii si senzatia iminenta de moarte, pot fi semne ale infarctului miocardic. Oricare din aceste semne pot sa apara cu ore sau zile inaintea infarctului, intr-o forma estompata. Daca pacientul are si un istoric cu factori de risc: boli cardiovasculare in familie, fumat, hipercolesterolemie, stres, diabet, hipertensiune arteriala, guta, obezitate, atunci este indicat un consult cardiologic”, afirma dr. Claudiu Chivu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img