vineri, 29 martie, 2024

Ce se intampla in corpul nostru cand e foarte cald

Distribuie:

Publicat:

Auzim peste tot ca trebuie sa ne protejam in vreme de canicula, sa ne hidratam suficient, sa nu stam pe plaja intre anumite ore. Dar oare ce se petrece, concret, fiziologic vorbind, in organismul nostru cand temperaturile sunt la limita suportabilului?

“In primul rand, din cauza caldurii, vasele noastre de sange se dilata (se produce vasodilatatie). Acest lucru face ca la nivelul pielii si al mucoaselor respiratorii sa se piarda mai multa apa.

Daca nu avem grija sa bem suficienta apa, poate sa apara deshidratarea. La randul ei, deshidratarea duce la scaderea tensiunii, care vine la pachet cu alte simptome, cum ar fi ameteli, senzatie de lesin, palpitatii, dureri de cap”, a explicat pentru ziare.com dr. Georgiana Margarit, medic specialist Medicina Interna la Clinica de Nutritie KiloStop.

Medicul ne-a mai spus ca, pe de alta parte, corpul nostru are capacitatea sa se regleze singur atunci cand apare o situatie critica. Astfel, cand temperatura de afara este foarte ridicata, intra in functiune termoreglarea. Mai exact, se produce cresterea transpiratiei pentru racorirea pielii si a organelor vitale, a explicat medicul specialist.

“Transpiratia inseamna pierderea apei, asa ca apare senzatia de sete, pe care nu trebuie sub nicio forma sa o ignoram. Ti-e sete, bea apa, ca sa nu ajungi la deshidratare!”, a adaugat aceasta. Sistemul nervos, inclusiv creierul, este cel mai sensibil la deshidratare si semnele includ dureri de cap, ameteli, nervozitate, chiar febra si varsaturi in situatii mai serioase, cum se intampla in caz de insolatie, a explicat medicul.

Umiditatea, la fel de periculoasa

Nu doar temperatura de afara e importanta; de vina pentru starea de rau si eventualele probleme pot fi umiditatea si diferentele climatice de la o zona la alta. “In general, oamenii tolereaza mai bine caldura atunci cand aerul este uscat. Umiditatea creste gradul de disconfort”, a spus dr. Georgiana Margarit.

Vestea buna e ca este putin probabil ca o persoana sanatoasa care respecta niste masuri de precautie minime sa se afle intr-o situatie critica. Acestea inseamna apa suficienta (peste doi litri pe zi), evitarea expunerii la caldura, mai ales la orele amiezii, acoperirea capului, hainele lejere si evitarea activitatii fizice intense.

Mai ales lipsa apei poate produce lesin, varsaturi, ameteli, dureri de cap. “Prin urmare, stim ca ne aflam intr-o situatie critica atunci cand avem unul dintre aceste simptome, iar solutia imediata este sa ne retragem la umbra si sa ne hidratam”, a mentionat dr. Margarit.

Totusi, nu orice lichid ne ajuta. Putem bea fara grija apa, limonada, ceaiuri. “Nu este recomandat sa consumam multa cafea (cel mult 1-2 cesti pe zi) “, a punctat medicul. “Asta deoarece cafeaua este diuretica si creste gradul de deshidratare. Din aceeasi categorie face parte si alcoolul. Asadar, evitati consumul de alcool in vreme de canicula! Nu este recomandata nici macar berea”, a mai pus dr. Georgiana Margarit.

“Tot din categoria bauturilor nerecomandate as aminti energizantele. Acestea cresc pulsul si tensiunea, ducand si la eliminarea apei”, a atras atentia medicul. In aceasta perioada, ar trebui sa avem mare grija si la mancarea pe care o consumam, pentru ca se poate ajunge usor la enterocolite si toxiinfectii alimentare. In plus, ar trebui sa avem tot timpul la noi crema de protectie solara, atentioneaza specialistul.

Pentru cine e foarte periculoasa canicula

Daca oamenii sanatosi care respecta aceste recomandari nu vor fi in pericol, nu acelasi lucru se poate spune despre extremele de varsta. Astfel, copiii (de la nou nascuti pana la varsta de 5-7 ani) se deshidrateaza usor. Batranii cu boli neurologice, cum ar fi dementele, nu mai au senzatia de sete, asa ca cei din jur ar trebui sa se asigure ca acestia primesc suficienta apa.

Cei care sufera cel mai mult din cauza caniculei (dar si a umiditatii) sunt hipertensivii, cardiacii si cei cu boli de plamani. Afectiunile acestora se pot agrava in perioadele de canicula.

In plus, poate creste si riscul de pusee hipertensive, accidente vasculare cerebrale, iar insuficienta cardiaca poate fi de asemeni agravata. Cei mai norocosi dintre noi nu am resimtit niciodata extrem efectele caniculei. Asta nu inseamna insa ca nu ar trebui sa stim care sunt semnele ca organismul sufera, sa stim cand situatia e cu adevarat critica si, poate, ar trebui sa chemam ambulanta.

Potrivit medicului, atunci cand vedem ca o persoana este un pic ametita, are dureri de cap, senzatie de lesin, tot ce putem face este sa o ducem la umbra si sa ii dam sa bea apa. In cazul in care simptomele sunt mai grave (de exemplu: lesin, persoana nu raspunde la stimuli verbali, nu respira, nu are puls), atunci trebuie sa chemam urgent ambulanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img