vineri, 19 aprilie, 2024

Ce se intampla in corpul tau cand bei cafea in fiecare zi

Distribuie:

Publicat:

Cafeaua nu numai ca te ajuta sa treci peste o zi stresanta, ci contine si multe beneficii pentru sanatate. Pentru unele persoane are un gust mai bun cu cateva lingurite de zahar si frisca sau lapte, dar beneficiile provin doar de la cafeaua neagra. Inainte de a afla ce se intampla daca bei cafea in fiecare dimineata cand te trezesti, ar trebui sa stii ca este recomandat sa achizitionezi cafea organica de fiecare data cand este posibil. De asemenea, alege cafeaua normala, fara arome adaugate, deoarece acestea vor scadea beneficiile pe care le obtii din consumul de cafea. Cat de buna este cafeaua pentru tine? Iata ce se intampla in corpul tau cand bei cafea in fiecare zi!

1. Iti stimuleaza metabolismul. Acesta este probabil motivul principal pentru care o consuma oamenii. Gandeste-te doar la sentimentul pe care il ai cand te dai jos dimineata din pat si te simti nepregatit pentru ziua care urmeaza, dupa care iti torni o cana cu cafea si te simti instant energizat. Desi aceasta energie nu dureaza mult, te poate ajuta cu siguranta sa iti incepi ziua intr-o nota pozitiva. In plus, cine spune ca nu poti sa mai bei o cana dupa-masa? Studiile au ajuns la concluzia ca aceasta bautura iti poate stimula metabolismul chiar si dupa antrenamente. Un studiu publicat in Journal of Applied Physiology a descoperit ca rezistenta atletilor care au baut o cafea dupa exercitii a crescut cu 66% in cazul glicogenului muscular, care ajuta organismul sa inlocuiasca energia imediat dupa un antrenament dificil.

2. Stimuleaza sanatatea mentala. Unele studii au descoperit ca un consum de 3-5 cani de cafea pe zi poate scadea riscul dezvoltarii bolii Alzheimer si dementei cu 65% in cazul barbatilor si femeilor de varsta mijlocie. Alte studii au descoperit ca o cana zilnica de cafea poate reduce riscul dezvoltarii bolii Parkinson cu 32-60%. De asemenea, cafeaua poate bloca un tip de substante din creier, cunoscute drept adenozine. Acestea scad productia de dopamina, serotonina si alti neurotransmitatori benefici pentru creier. Cafeaua blocheaza aceste adenozine, crescand productia de chimicale care ne fac sa ne simtim bine. Iar alte studii au descoperit ca bautura neagra poate creste performantele cognitive, imbunatati starea de spirit, timpul de reactie, memoria si gradul de alerta.

3. Te face sa te simti bine. Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard Public School of Health a ajuns la concluzia ca adultii care beau de la doua pana la patru cani de cafea pe zi au un risc cu 50% mai mic de a se sinucide, in comparatie cu persoanele care beau cafea fara cofeina sau care nu beau cafea deloc. In plus, cafeaua contine multi antioxidanti si substante nutritive benefice, precum vitaminele B1, B2, B3 si B5, potasiu si mangan. Toti acesti nutrienti pe care ii regasesti intr-o cana cu cafea te ajuta sa te simti mai fericit.

4. Ai un risc redus de cancer de piele. Un studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute a descoperit ca adultii in varsta care au baut mai mult de patru cani de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta cancer de piele. Cercetatorii cred ca bautura neagra ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de piele datorita antioxidantilor si fitochimicalelor pe care ii contine.

5. Este redus riscul diabetului zaharat de tip 2. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard School of Public Health, persoanele care beau mai mult cu o cana de cafea decat cantitatea obisnuita timp de patru ani au un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele care beau aceeasi cantitate de cafea in mod normal. In plus, studiul a descoperit ca persoanele care au scazut consumul de cafea cu mai mult de o cana pe zi au crescut riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 17%. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img