vineri, 29 martie, 2024

Ce spune avocatul Elenei Udrea despre statutul de refugiat politic! Alina Bica ar putea urma acelasi exemplu

Distribuie:

Publicat:

Avocatul Elenei Udrea a anuntat in sala de judecata ca fostul ministru a primit statutul de refugiat politic in Costa Rica. Contactat de stiripesurse.ro, avocatul Alexandru Chiciu a explicat ce inseamna acest lucru.

„In acest moment, statutul apelant-inculpatei Udrea Elena Gabriela se impune a fi analizat in conformitate cu prevederile Conventiei privind statutul refugiatilor.

Adoptata la 28 iulie 1951 de Conferinta Natiunilor Unite asupra statutului refugiatilor si apatrizilor si intrata in vigoare la 22 aprilie 1954 (conform dispozitiilor art. 43), Conventia privind statutul refugiatilor ( ratificata de Romania la 4 iulie 1991 prin Legea nr. 46, publicata in „Monitorul Oficial al Romaniei“, partea I, nr. 148 din 17 iulie 1991) porneste de la urmatoarele principii fundamentale :
– principiul conform caruia fiintele umane, fara deosebire, trebuie sa se bucure de drepturile omului si de libertatile fundamentale,
– principiul conform caruia statele semnatare se angajeaza sa asigure refugiatilor exercitiul cel mai larg posibil al drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului,
– principiul conform caruia, in anumite situatii recunoscute de Conventie, rezolvarea corespunzatoare a problemelor capata o dimensiune si caracter international.

In plus, Conventia recunoaste ca persoanele refugiate primesc acest statut din cauza “unor temeri justificate de a fi persecutata datorita rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un anumit grup social sau opiniilor sale politice” si care “se afla in afara tarii a carei cetatenie o are” si care “din cauza acestor temeri nu doresc sa se reintoarca in tara de origine”
Conform art 12 din Conventie, “Statutul personal al unui refugiat va fi guvernat de legea tarii unde isi are domiciliul sau, in lipsa unui domiciliu, de legea tarii unde isi are resedinta” (in cazul nostru de Costa Rica).
Conform art 16 din Conventie, “orice refugiat va avea, pe teritoriul statelor contractante, acces liber si facil in fata tribunalelor.”
Potrivit articolului 18 al Cartei Uniunii Europene, dreptul la azil contine urmatoarele elemente, esentiale in cauza :
– protectia refugiatilor impotriva returnarii, inclusiv nerespingerea la frontiera;
– accesul refugiatilor pe teritorii in scopul includerii in procese echitabile si efective de determinare a
statutului si a nevoilor de protectie internationala;
– acordarea statutului de refugiat sau a statutului de protectie subsidiara atunci cand criteriile sunt
indeplinite;
– asigurarea exercitarii de catre refugiati a drepturilor si libertatilor fundamentale.
Conform art 33 din Conventie, “Nici un stat contractant nu va expulza sau returna, in nici un fel, un refugiat peste frontierele teritoriilor unde viata sau libertatea sa ar fi amenintate pe motive de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un anumit grup social sau opinii politice.”
Asadar, unul dintre cele mai importante drepturi de care se bucura refugiatii se refera la nereturnarea acestora (non-refoulement). In doctrina, acest principiu este considerat de unii autori ca avand valoarea unei norme cutumiare, constituind o obligatie generala, opozabila tuturor statelor, deci inclusiv si celor care nu au semnat Conventia din 1951.
Scopul principal al protectiei refugiatului este aceea de a ajuta la gasirea unor solutii durabile care sa permita refugiatilor sa isi reconstruiasca vietile cu demnitate si pace. Exista trei solutii privind statutul refugiatilor:
-integrare locala,
– reintoarcere in tara de origine odata ce motivele refugiului au incetat sa existe, – – relocarea intr-o tara terta, atunci cand refugiatul nu mai poate ramane in tara care i-a acordat azil din diferite motive.
Costa Rica a dezvoltat unul dintre cele mai cuprinzatoare cadre juridice pentru refugiati. Costa Rica permite refugiatilor unul dintre programele de integrare cele mai bine stabilite in regiune, care ofera refugiatilor exercitarea tuturor drepturilor inclusiv in plan judiciar.
Desi se refera la mai multe drepturi fundamentale ale omului, azilul reprezinta un drept de sine statator, acordat de un alt stat decat cel de provenienta, persoanelor care isi parasesc tara pentru a-si asigura perspectiva continuarii vietii la adapost de orice risc, in siguranta si securitate personala.”, a declarat Alexandru Chiciu pentru stiripesurse.ro.

Avocata Laura Vicol a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca daca ar fi in locul Alinei Bica ar cere statutul de refugiat politic in Costa Rica.

„Nu pot sa vorbesc in numele dnei Bica, dar daca as fi in locul dansei si cunoscand circumstantele, cu siguranta, si eu as cere acest lucru”, a spus Laura Vicol, la Antena3, intrebata daca si Alina Bica va urma exemplul Elenei Udrea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img