joi, 18 aprilie, 2024

Ce spune Dorin Cioaba despre verificarea marilor AVERI:”Mi se pare putin discriminatorie actiunea”

Distribuie:

Publicat:

Fiscul a facut publice sumele ascunse de primii 313 bogatasi romani, luati la verificat. 18 dintre ei au cel putin 4 milioane si jumatate de euro, nedeclarati fiecare.

Seful ANAF a afirmat recent ca printre cei luati la ochi se numara si manelisti, camatari sau vedete din showbiz. Noutatea este ca inspectorii vor chema la discutii, inclusiv sotiile, copiii, sau parintii celor suspectati ca isi ascund averile.

Fiscul vizeaza “persoanele fizice cu avere afisata semnificativ”, nejustificata de veniturile declarate.

Cel mai mult se discuta despre manelisti, pentru ca breasla lor a fost nominalizata, in urma cu 2 saptamani, de presedintele ANAF.

“Eu zic decat atat: unde-i lege, nu-i tocmeala. Eu ce venituri am din cantari, declar. Pentru ca am o firma, nu e asa, de capul meu. In momentul in care o sa vina, le dau actele pe care le am si gata”, a declarat Vali Vijelie.

“Mi se pare putin actiunea acesta discriminatorie. Atunci cand spunem manelisti, normal ca vorbim despre minoritatea romilor. De ce nu merg sa-i controleze si pe cei care canta romante, care canta muzica simfonica. Masura asta daca e pornita la nivelul intregii tari, este normal sa se faca asa. Numai nu trebuie facuta in mod discriminatoriu”, spune Dorin Cioaba.

In vizorul Fiscului ar putea intra si vedetele din showbiz sau unele familii instarite, care nu se sfiesc sa isi etaleze banii, casele sau masinile.

“Tinem cont ca romii intotdeauna au avult salbele pe care le mostenesc din generatie in generatie si ori de cate ori le-a fost rau sau au vrut sa-si mareasca casa sau sa-si cumpere un teren, au vandut aceste monede si au procurat acesti bani. Si atunci nu putem sa-i invinuim ca au facut niste bani acum prin frauda”, mai spune Dorin Cioaba, autointitulatul rege al romilor.

Pe lista se afla insa si oameni de afaceri, posibil si politicieni. Multi dintre ei sunt mai retinuti in afisarea averii la televizor. Au fost identificati 7800 de bogati cu averi suspecte si deoamdata au inceput verificarile pentru primii 313.

Pentru 18 dintre ei, Fiscul spune ca au dejustificat, fiecare, sume de peste 20 de milioane de lei. Alti 35 apar cu sume intre 10 si 20 de milioane de lei, 48 – intre 5 si 10 milioane, si 118 – intre 1 milion si 5 milioane de lei. Si lista continua. Nu vorbim de intreaga avere, ci de diferenta care nu poate fi justificata prin veniturile declarate.

Daca suspiciunile Fiscului se vor adeveri, inseamna ca cei 313 au ascuns impreuna peste 1 miliard de lei. Cat profitul Bancii Nationale in 2015. Teoretic Fiscul ar trebui sa recupereze cel putin 160 de milioane. Insa procedura este una de durata, poate sa tina o astfel de verificare si 12 luni. Trebuie spus ca Fiscul are la dispozitie arsenalul necesar pentru a-i verifica pe bogati inca din 2011, insa a inceput d-abia recent.

Dintre cei 313, cei mai multi sunt din Ilfov, Bucuresti, Suceava, Buzau si Tulcea. Deocamdata, Fiscul nu le-a facut publice numele, nici macar domeniile de activitate. Dealtfel in aceasta etapa, nici macar cei vizati nu sunt instiintati ca fac obiectul unei verificari.

Fiscul va face pentru fiecare in parte un dosar pe baza extraselor de cont sau datelor despre case si masini obtinute de la notari, cadastru sau registrul auto. Fiscul spune ca poate cere informatii inclusiv de la partenerii lor de afaceri.

Abia in faza finala cei vizati vor fi luati la intrebari de inspectori. Sumele nedeclarate vor fi impozitate cu 16%. Unde sunt suspiciuni ca averea a fost dobandita ilicit, informatiile vor fi inaintate procurorilor.

In final, vor fi verificati 7.897 de romani care au vile, terenuri, conturi impresioante la banci, masini scumpe sau yahturi, desi veniturile lor nu ar justifica asemenea averi.

Fiscul a infiintat 8 servicii de verificari dedicate doar acestui program la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov,Galati, Ploiesti, Craiova si in Capitala. Potrivit ANAF, au fost selectati deja primii 60 de inspectori care se vor ocupa exclusiv de aceste cazuri, fiecare fiind insarcinat cu verificarea a 5 contribuabili.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img