vineri, 29 martie, 2024

Ce spune Eugen Teodorovici despre scandalul pensiilor: ”Statul roman a dovedit ca…”

Distribuie:

Publicat:

Eugen Teodorovici a declarat, marti, ca pana la finalul lunii iunie, Ministerul Finantelor Publice va prezenta "mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gandit pentru a crea in piata o concurenta reala, corecta”. Astfel, romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii. Seful MFP a refuzat sa dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lasat sa se inteleaga ca statul s-ar putea apuca sa investeasca o parte din banii virati la Pilonul I, dupa modelul Pilonului II.

Eugen Teodorovici a declarat ca romanii vor avea posibilitatea sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, insa nu a oferit alte detalii despre mecanismul la care lucreaza Executivul din care face parte. "Nu vreau sa ma antepronunt pentru ca avem o discutie la nivelul Guvernului si vom iesi cu un pachet integrat si integral pe toate aceste masuri”, a declarat ministrul de Finante, potrivit Digi24.

Intrebat cum poate fi concurenta intre un sistem in care banii doar se acumuleaza si unul in care banii se si multiplica, Teodorovici a raspuns: "E undeva imposibil? Scrie undeva ca nu poate avea statul o astfel de abordare? Si se acumuleaza, dar nimeni nu opreste ca, din ce se acumuleaza, o parte, pe acelasi mecanism pe care sa spunem Pilonul II functioneaza, sa am si acolo aceeasi abordare”.

"Ne uitam la practica de pana acum in care statul nu a demonstrat ca a fost un bun administrator pe multe zone din economie. Este adevarat si asta, dar asta nu inseamna ca statul trebuie sa fie condamnat la, sa spunem, o eticheta de incapabil in a gestiona banul fie public, fie privat intr-un mod judicios”, a continuat Teodorovici.

Ministrul a mai lasat sa se inteleaga ca romanii care nu-si vor exprima optiunea vor fi automat trecuti la Pilonul I de pensii.

In schimb, Teodorovici a refuzat sa spuna care ar fi suma care s-ar transfera de la Pilonul II la Pilonul I si nu a raspuns nici la intrebarile legate de pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivitatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img