vineri, 29 martie, 2024

Ce spune mirosul scaunului despre sanatatea ta

Distribuie:

Publicat:

Mirosul scaunului depinde de foarte multi factori: dieta, medicamente, starea florei bacteriene, etc. De obicei, un scaun cu miros foarte urât si puternic vine dupa o masa bogata în alimente care fermenteaza usor – fasole, varza, etc. Dar daca observi ca de la un timp scaunele tale au un miros puternic si urât, orice ai mânca, ar trebui sa te preocupe starea pancreasului. Inflamatia lui – pancreatita – precum si tumorile pot produce un scaun cu miros urât care pluteste deoarece contine multe grasimi. Din fericire, asemenea cazuri sunt rare. Mai frecvente sunt bolile ce produc malabsorbtia nutrientilor – boala Crohn, boala celiaca – si infectiile parazitare – de exemplu cu giardia. Acestea de asemenea duc la scaune cu miros foartte urât. Daca exista si diaree, atunci probabil ai de a face cu o toxiinfectie alimentara. 

Mirosul fecalelor va varia in functie de tipul de alimente si bauturi pe care le consumam. In general vorbind, fecalele vor mirosi mai rau daca veti consuma alimente sau lichide, care au in continut mai multe arome artificiale sau substante chimice. Mirosul urat al fecalelor va fi, de obicei, diminuat prin consumul de alimente mai naturale, care nu contin arome artificiale sau substante chimice. Luati aminte, totusi, ca acestea sunt linii generale care variaza de la o persoana la alta. Singura cale de a sti cu siguranta, este de a monitoriza mirosul fecalelor in functie de tipurile de alimente incluse in regimul alimentar si de a vedea daca mirosul se schimba pe masura ce anumite alimente sunt eliminate sau adaugate in dieta.

Desi fecalele sunt alcatuite din aproximativ 75% apa, acest procent variaza de la o persoana la alta in functie de perioada de timp in care fecalele sunt retinute in intestin. Intrucat intestinele absorb apa din materiile fecale, diareea (stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa; fecalele traverseaza repede intestinele), va contine mai multa apa, iar materiile fecale retinute un timp mai indelungat (care stau in intestine o perioada mai mare de timp) vor avea un continut mai redus de apa. Un alt aspect interesant care merita mentionat este faptul ca fibrele ajuta fecalele sa tranziteze intestinul. G.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img