vineri, 29 martie, 2024

Ce spunea Arsenie Boca despre Postul Pastelui. Toti credinciosii trebuie sa stie asta

Distribuie:

Publicat:

De-a lungul timpului, Parintele Arsenie a oferit numeroase sfaturi credinciosilor, iar acum, odata cu inceperea Postului Pastelui trebuie sa ne reamintim de importanta acestei perioade.

Potrivit Sfantului Ardealului, toate lucrurile rele incep de la stomac, motiv pentru care parintele recomanda tuturor sa respecte perioada de post, deoarece numai in acest mod vom putea obtine mantuirea.

„Postul este o lupta aspra cu insusi trupul tau. Daca birui, bine iti va fi, iar daca nu, sa stii ca toate relele de la stomac incep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are urmatorul rost: sa curateasca trupul pana acolo incat sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet. Si nu luptator natang, impotriva Duhului Sfant. Caci fara post trupul se face unealta duhului rau. La sfarsitul veacului (si pare ca-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vadi pe oameni.”, spunea Arsenie Boca despre Postul Pastelui.

De asemenea, el credea ca “prin post, inchisoarea de pe noi se face mai stravezie si intru material curat va veni Duhul lui Dumnezeu si va avea pe ce sa sada si El va savarsi lucrarea. Iar lucrul pornirii e mantuirea omului. Intelegeti dar, de ce cei trei – lumea, trupul si diavolul – sunt vrajmasii mantuirii si vrajmasii postului. Nu postul ne mantuieste, ci darul lui Dumnezeu. Nu osteneala ne mantuieste, ci mila Tatalui. Dar osteneala fa, ca altfel nu vine Mila.”

Cum postim? „Lepadarea de carne, grasimi si infranarea de la saturare. Si e drept ca una este foamea si alta este pofta: una-i trebuinta si alta e patima, si patima trebuie ucisa. (…) Vremea postului trebuie sa fie si infranare trupeasca pentru soti”, mai spunea el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img