joi, 25 aprilie, 2024

Ce trebuie sa faci daca prezinti simptome de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Ai o tuse seacă, îți curge nasul, ai febră și te doare capul de parcă te-a lovit trenul? Ai constatat că gustul alimentelor e aproape inexistent și nici cu mirosul nu stai prea bine?

 

E foarte posibil să fii infectat cu virusul SARS-CoV-2, mai ales dacă nu te-ai protejat cu mască și ai frecventat locuri aglomerate. Însă nu trebuie să intri în panică și nici să iei de capul tău tratamente pe care le vezi distribuite pe internet.

Ți-am pregătit mai jos un ghid util al pacientului „posibil” infectat cu noul coronavirus, elaborat de Societatea Națională de Medicina Familiei.

1. Ce trebuie să faci dacă prezinți simptome asociate COVID-19

În primul rând, trebuie să iei legătura telefonic cu medicul tău de familie. Cu el vei discuta despre ce te supără și împreună veți decide dacă vă veți întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament sau dacă este nevoie să faci testul COVID.

De asemenea, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică de care aparții prin e-mail sau telefonic. Pe baza informațiilor pe care le oferi, DSP decide dacă va trimite o ambulanță cu echipaj specializat care îți va face testarea pentru SARS-CoV-2.

Dacă, până la sosirea ambulanței pentru testare, starea ta de sănătate se agravează, trebuie să suni urgent la 112 pentru preluare, consult medical și, eventual, internare.

2. Pe cine trebuie să anunți dacă ești testat pozitiv

În cazul în care rezultatul testului COVID-19 este pozitiv, laboratorul va transmite în cel mai scurt timp datele către Direcția de Sănătate Publică teritorială și astfel ești luat în evidența DSP.

DSP va efectua ancheta epidemiologică (te va întreba de unde crezi că ai fi putut lua virusul și care sunt persoanele cu care ai intrat în contact în ultimele zile) și va emite o decizie prin care ești obligat să rămâi izolat la domiciliu sau la altă adresă declarată, pe baza căreia vei putea solicita concediu medical.

Ulterior, vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maximum 48 de ore, în funcție de starea ta de sănătate. Poți suna direct la 112 pentru a fi preluat de o ambulanță, menționând decizia primită de la DSP.

Nu folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun!

În funcție de rezultatele examinării și de starea ta generală de sănătate, medicul va recomanda izolarea în spital, la domiciliu sau într-o altă locație, precum și tratamentul care se impune.

3. Ce trebuie să faci dacă ai fost confirmat pozitiv și ai ales să te izolezi la domiciliu

Dacă ai preferat varianta izolării la domiciliu, trebuie să te izolezi de restul familiei și să reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău. Dacă este posibil, folosește singur o cameră și o baie.

Dacă condițiile nu îți permit, încearcă să dormi separat, să porți permanent masca de protecție și să dezinfectezi obiectele de folosință comună după ce le atingi.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img