vineri, 19 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stim despre cheagurile de sange

Distribuie:

Publicat:

In conditii normale, cheagurile de sange pot fi de ajutor. De exemplu, atunci cand va raniti, corpul dumneavoastra formeaza un cheag de sange pentru a opri sangerarea. Dupa ce are loc vindecarea, corpul sparge cheagul si il indeparteaza. Dar, uneori, acest proces merge prost. Unii oameni formeaza prea multe cheaguri de sange, iar altii au sange care se coaguleaza intr-un mod neobisnuit. Rezultatul final: tromboembolism venos (TEV), o tulburare care afecteaza intre 300.000 si 600.000 de oameni in fiecare an.

Fara un tratament adecvat, TEV poate bloca fluxul de sange si oxigenarea in diferite parti ale corpului. Acest lucru poate provoca vatamari grave ale tesuturilor si organelor sau chiar moartea. Vestea buna este ca puteti reduce riscul de TEV prin modificari ale stilului de viata si, daca este cazul, prin medicatie.

Aproximativ 40% din toate TEV apar in spitale sau la scurt timp dupa externare si aproximativ 30% din ele apar la pacientii cu cancer. O strategie de reducere a TEV la pacientii spitalizati este de a folosi doze mici de medicatie pentru subtierea sangelui. in timpul unei sederi spitalicesti, este important sa fie facuta o evaluare a riscului de TEV de catre echipa de asistenta medicala. Acest lucru va va ajuta sa stabiliti cea mai buna strategie de prevenire a riscurilor de trombolism venos. Oamenii cu cancer care sunt consultati in ambulatoriu pot, de asemenea, beneficia de diluanti sanguini in doze scazute. Riscul de TEV este deosebit de ridicat in timpul tratamentului cu chimioterapie si dupa o interventie chirurgicala legata de cancer.

Exista numeroase studii clinice in curs de desfasurare, care ajuta medicii sa determine modul cel mai adecvat de a prescrie tratamentele de prevenire a trombolismelor, pentru pacientii cu cancer. intre timp, bonlavii ar trebui sa ceara oncologilor o evaluare a riscului de TEV si sa se informeze despre simptome si semnele cheagurilor de sange. Alte populatii care au un risc crescut de TEV includ persoanele cu boli autoimmune, cum ar fi lupus si cei care traiesc cu HIV. Avand un istoric personal de accident vascular cerebral sau o tromboza venoasa profunda, este indicat sa va informati asupra riscului de TEV.

Tromboza venoasa profunda si embolismul pulmonar sunt doua forme de TEV. Tromboza venoasa profunda apare atunci cand un cheag de sange se formeaza intr-o vena profunda, de obicei in partea inferioara a coapsei sau piciorului. Un embolism pulmonar apare atunci cand un cheag de sange se desprinde si se deplaseaza prin fluxul sanguin catre plamani.

Daca aveti tromboza venoasa profunda, puteti prezenta urmatoarele simptome:

Umflarea picioarelor sau a bratelor;
Durere sau sensibilitate;
Febra, crampe sau durere;
Piele rosie sau decolorata;
Simptomele embolismului pulmonar includ:

Dificultati de respiratie;
Durere cu respiratie profunda;
Respiratie rapida;
Cresterea ritmului cardiac;
Tuse;

Fiind sedentari, obezi si fumatori, toate acestea cresc riscul unei persoane de aparitie a cheagurilor de sange. S-a remarcat, de asemenea, ca in timp ce multi pacienti sunt constienti ca fumatul este rau pentru bolile cardiovasculare si tensiune arteriala, ei nu isi dau seama ca fumatul este rau si pentru cheagurile de sange. Nu puteti modifica anumiti factori de risc, cum ar fi varsta sau istoricul familial, dar deciziile pe care le luati sunt exclusiv in controlul dumneavoastra. De exemplu, daca aveti un loc de munca care impune statul indelungat, asigurati-va ca va ridicati si va deplasati periodic. Daca fumati, renuntati. Aveti grija sa mentineti o dieta sanatoasa si faceti exercitii regulate. H.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img