joi, 18 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stim despre gelatina din comert? Cand ne poate face rau?

Distribuie:

Publicat:

Gelatina este un aditiv alimentar incolor, fara aroma, utilizat ca agent de gelifiere, stabilizator sau agent de ingrosare in alimente, medicamente, suplimente alimentare si cosmetice.

Principala sursa de gelatina este colagenul din oasele si pielea animalelor. Animalele preferate erau porcul si vita, insa din cauza “Vacii Nebune” se folosesc mai mult oasele de porc si soriciul. E441 este obtinut si din oase si piele de cal si pasari. Totusi, pentru a putea fi utilizata de mai multi consumatori, gelatina este produsa si din peste. 

E441 este atat de mult utilizat si datorita temperaturilor la care se topeste sau solidifica. Acesta se topeste la 35 °C (putin sub temperatura corpului) si se solidifica aproape de 0 °C. Datorita punctului de topire, produsele ce contin gelatina dau o senzatie placuta atunci cand sunt consumate. Desi are un continut proteic foarte mare (peste 95% din substanta uscata), E441 reprezinta o sursa de proteine de calitate slaba, cu multi aminoacizi neesentiali (pot fi produsi de organism), nu contine toti aminoacizii esentiali (nu pot fi produsi de organism) si cei pe care ii contine se afla intr-o cantitate prea mica.

Gelatina obtinuta in mod industrial este considerata relativ sigura, insa poate avea diferite efecte secundare precum balonare, crampe abdominale, arsuri, reactii alergice (in special in cazul vaccinurilor). Dozele la care nu au aparut efecte adverse majore au fost de pana la 10 grame pe zi, timp de sase luni. Dupa cum am mentionat anterior, aceasta substanta este formata din proteine. In exces, proteinele pot avea efecte negative grave asupra rinichilor si ficatului si astfel incercati sa o evitati. Consumati alimente care contin proteine de calitate buna si nu gelatina care va solicita inutil rinichii si ficatul.

Din cauza ca este de origine animala, exista temeri in ceea ce priveste contaminarea gelatinei cu diverse bacterii, virusuri, fungi etc. Un exemplu in acest sens este “Boala Vacii Nebune”. Autoritatile mondiale in domeniul sigurantei alimentare au identificat riscul de contractare a “Bolii Vacii Nebune” dupa consumul de gelatina ca fiind foarte mic, insa nu cred ca merita sa riscati. Pentru a reduce riscul la 0 este mai bine sa nu consumati produse ce contin gelatina, in special suplimente alimentare.

Nu este recomandat consumul de E441 in timpul sarcinii si alaptarii pentru ca inca nu se cunosc efectele lui asupra fatului. De asemenea, E 441 este si o sursa de metale grele precum plumb si arsenic. In cazul utilizarii produselor pentru uz extern care contin gelatina (sampon, crema etc.) au fost observate reactii adverse precum dermatita de contact. Daca dezvoltati iritatii usoare dupa utilizarea unor produse ce contin colagen hidrolizat sau gelatina opriti utilizarea imediat.

E 441 se gaseste in foarte multe alimente, medicamente si suplimente nutritive, fiind agentul de gelifiere cel mai bine vandut la nivel mondial (peste 350000 de tone anual).  Din aceasta cauza este foarte greu de ocolit. Reprezinta o problema foarte mare pentru persoanele care datorita religiei sau regimului alimentar nu consuma porc, vita, cal sau produse animale, dar si pentru cele care doresc sa tina post.

De multe ori, fara sa stie ca este de origine animala, multe persoane utilizeaza gelatina acasa pentru a da consistenta prajiturilor sau gemurilor. Pentru a rezolva aceasta problema se incearca obtinerea, la costuri comparabile cu metodele actuale, de gelatina sintetica. Exista si cativa inlocuitori de gelatina (vegetali) precum agarul, pectina si caragenanul, insa acestia nu sunt foarte siguri (de exemplu caragenanul este un aditiv destul de periculos).

Gelatina se gaseste in: bezele, salate, jeleuri, gemuri, sucuri naturale, prajituri, iaurt, cereale, inghetata, branza topita, margarina, sosuri etc. E441 este foarte des intalnit in produsele degresate pentru ca simuleaza gustul grasimilor si da volum amestecului fara sa adauge prea multe calorii suplimentare. De asemenea, gelatina este prezenta in foarte multe sucuri care contin beta-caroten pentru ca il face sa devina solubil in apa.

Gelatina poate fi obtinuta si in casa (piftie), insa in cantitate mult mai mica decat in mod industrial unde sunt folosite pentru extractie acizi, baze sau enzime. Avand in vedere ca nu este consumat foarte des, acest tip de gelatina (obtinuta in casa) nu are un impact negativ asupra sanatatii decat in foarte putine cazuri.

sursa: cesamancam.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img