vineri, 29 martie, 2024

Ceapa verde. Beneficii, cum sa o alegi, cum sa pastrezi ceapa verde mai mult timp

Distribuie:

Publicat:

Multor oameni le place ceapa verde, iar tu te-ai putea numara printre ei. Leguma poate fi folosita in prepararea multor retete.

Beneficii ceapa verde
Ceapa verde are mai multe beneficii pentru sanatate, printre care enumeram:

– imbunatatirea imunitatii
– reglarea glicemiei
– proprietati antiinflamatorii
– previne cancerul (gratie quercetinei)
– protejeaza impotriva ulcerului, luptand impotriva bacteriilor care ataca membrana stomacului
– efecte diuretice, depurative, antialergice
– regleaza activitatea endocrina si renala
– efecte antibacteriene, detoxifiante, expectorante
– previne bolile respiratorii
– proprietati anticoagulante
– scade colesterolul si trigliceridele
– remediaza astenia de primavara

Cum alegi ceapa verde
Atunci cand vrei sa cumperi ceapa verde, alege-o pe cea care are bulbi albi si frunze de culoare verde viu. Evita ceapa cu bulbii curatati de coaja si pielita, patati sau loviti. Nu cumpara ceapa verde care are frunzele vestede, rupte, lovite sau patate. Daca, atunci cand apesi usor pe bulb, iese un sirop urat mirositor, de culoare galbuie, ceapa este stricata.

De asemenea, nu cumpara ceapa verde care are un aspect lipicios.

Cum pastrezi ceapa verde
Singura problema cu ceapa verde este ca nu se pastreaza prea bine in frigider. Dupa ce a stat o zi sau doua in frigider, ceapa verde incepe sa se ofileasca, verdele se tranforma in maro si se moleseste. Din fericire insa, exista cateva solutii la aceasta problema astfel incat tu sa te bucuri de toata ceapa verde pe care ai cumparat-o fara sa te simti vinovat ca mai mult de jumatate din ea ajunge la gunoi. Iata, asadar, cum sa pastrezi ceapa verde mai mult timp.

Replanteaz-o
Dupa ce ai taiat din ceapa verde pune trunchiul ramas intr-un ghivechi pe care sa il umpli cu apa. Plaseaza vasul la geam si adauga apa din cand in cand pe masura ce aceasta este absorbita de ceapa. Leguma continua sa creasca si va putea fi pastrata timp de cateva saptamani. Totusi, solutia nu merge la nesfarsit: dupa cateva taieturi, ceapa incepe sa-si piarda din savoare.

Depoziteaz-o mai bine
Daca nu-ti doresti ca ceapa ta verde sa tot creasca, infasoar-o intr-o hartie umeda, pune-o intr-o punga si tine-o in frigider. Ai grija ca hartia sa fie doar usor umeda – nu uda, nu uscata.

Adu-o inapoi la viata
Ce se intampla daca ceapa verde deja a inceput sa se usuce? Exista o cale usoara de revitalizare a sa si tot ce ai nevoie este de apa cu gheata. Legumele se usuca din cauza ca isi pierd apa, asa ca daca le pui in apa cu gheata timp de 15-30 minute isi vor reveni rapid.

Congeleaz-o
Intotdeauna exista solutia de a congela ceapa verde ramasa. Spal-o bine, dupa care o usuci, o tai marunt si o pui intr-o punga care se poate inchide pe care, apoi, o pui in congelator. Adauga ceapa atunci cand mancarea este aproape gata – se dezgheata in numai cateva secunde, insa daca o adaugi prea devreme se moleseste.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img