sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ceasul intern al organismului poate influenta aparitia cancerului mamar

Distribuie:

Publicat:

De mai multi ani, specialistii au asociat mutatiile genetice BRCA1 si BRCA2 cu un risc crescut de aparitie al cancerului la san. Recent, cercetatorii de la Texas A&M University au identificat o noua gena care poate avea un impact asupra aparitiei acestei maladii, care la randul sau este asociata cu ritmul circadian al organismului.

Descoperirea a fost publicata in jurnalul de specialitate Development si adauga inca un element la o lista din ce in ce mai lunga ce leaga tulburarile ritmului circadian („ceasul central” din creierele noastre) de un risc sporit al dezvoltarii cancerului, obezitatii, bolilor neuromusculare si alte conditii, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. Studiul cercetatorilor a inclus experimente pe soareci, in care s-a aflat ca Perioada 2 (Per2), un mecanism de reglare din ceasul periferic al fiecarei celule, joaca un rol important in dezvoltarea glandelor mamare si atunci cand mecanismul este inhibat duce la o dezvoltare defectuoasa a acestora, ceea ce duce la randul sau la aparitia tumorilor.

Urmatorul pas este de a analiza studiile care coreleaza lucrul in ture de noapte cu aparitia cancerului la san. „Acum, investigam cum descoperirile noastre pot fi relevante la oameni”, a precizat Weston Porter, autor al studiului. „Exista studii care arata o relatie dintre nivelurile scazute de Per2 si anumite tipuri de cancer mamar, care sunt mai invazive. Asadar, credem ca exista o relatie directa”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img