joi, 28 martie, 2024

Cei 40 de MUCENICI. Traditii si superstitii, ce trebuie sa faca toti crestinii pe 9 MARTIE

Distribuie:

Publicat:

Pe 9 martiecrestinii ii sarbatoresc pe cei 40 de mucenici, zi in care femeile, dupa ce ies de la biserica, dau de pomana, pentru sufletul mortilor, mucenici, preparate specifice acestei zile. Sarbatoarea Mucenicilor este cea mai populara sarbatoare a primaverii, inaintea Pastelui.

La romani, sarbatoarea celor 40 de Sfinti este prilejul multor obiceiuri frumoase, crestine. Pentru ca recolta sa fie imbelsugata, taranii au obiceiul sa scoata afara plugul, peste care arunca un ou, semn al rodirii.

In multe sate ale tarii se aduna in mijlocul curtii gunoiul din ograda si din casa, i se da foc, iar tinerii sar peste el, ca sa fie feriti de rele si de boli tot anul. Cenusa este pe urma presarata in jurul copacilor si in gradina.

In unele parti ale Moldovei, si mai ales ale Munteniei exista obiceiul ca oamenii si mai ales copiii sa iasa in ziua celor 40 de Sfinti si sa bata cu botele sau cu maiul in pamint ca sa intre gerul si sa iasa caldura.

In Bucovina, oamenii si in special tinerii fac cate o matanie pentru fiecare sfint, sau, dupa cum spun unii, chiar cite 40 de matanii pentru fiecare sfint. Tot in Bucovina exista obiceiul ca in ziua de 9 martie barbatii sa mearga la pescuit. Cel ce va prinde patruzeci de pesti si va reusi sa inghita unul viu va avea noroc tot anul la prins peste. Tot din acest motiv se zice ca in ziua celor 40 de Sfinti e bine nu numai sa prinzi, ci chiar sa fierbi si sa maninci 40 de pestisori sau chitici.

Traditia celor 40 sau 44 de pahare de vin: In aceasta zi se obisnuieste ca barbatii sa incerce sa bea 40 sau 44 de pahare de vin. Se spune ca cine reuseste sa duca la bun sfirsit acest obicei, va fi sanatos tot anul. De altfel, atit adultii, cit si copiii, trebuie sa guste atit din mucenici, cit si un pic de vin, simbol al sangelului sfintilor sacrificati.

De Mucenici nu se lucreaza: In traditia populara se spune ca, daca vrei sa fii sanatos tot anul, nu trebuie sa muncesti in aceasta zi, altminteri vei fi pedepsit de sfinti cu 40 de saptamini de boala.

Ziua in care se imparte pomana adormitilor. O praznuire ce aduce aminte de sufletele adormitilor, pe 9 martie se impart mucenici, dar si alte alimente.

Vremea dinaintea si din ziua mucenicilor ne arata cum va fi vara. Astfel, se spune ca, daca va tuna inainte de 9 martie, vara va fi una ploioasa, si nu foarte imbelsugata. In cazul in care va tuna chiar in ziua de mucenici, vara va fi una bogata si calduroasa. O alta superstitie spune ca ploaia din aceasta zi anunta o vreme similara si pentru ziua de Paste. Zapada sau ploaia care cade de Mucenici are puteri vindecatoare pentru durerile de ochi sau cap.

“Focurile de Macinici” – o traditie ce exista inca in mediul rural. Pentru a purifica gospodaria sau cimpurile, satenii dau foc uscaciunilor. Se crede ca fumul si focul au rolul de a curata si purifica mediul, de la casa si familie, pina la animalele din gospodarie. Cenusa ramasa este si ea imprastiata in curte pentru a alunga relele.

Legenda spune ca cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagin Licinius. Trei dintre ei erau foarte priceputi in studiul Scripturilor, insa au fost siliti sa se inchine idolilor. Refuzind, au fost intemnitati timp de opt zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei.

Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat insa locul un alt soldat. In acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorit asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Pentru a nu mai ramine nimic din trupurile mucenicilor, ele au fost arse, iar oasele au fost aruncate intr-un riu din apropiere.

Dupa trei zile, episcopul Petru din acea cetate a mers noaptea pe malul riului impreuna cu alti crestini si au adunat de acolo toate oasele sfintilor, caci erau luminoase, astfel incit puteau fi vazute si in intuneric. Ele s-au pastrat pina in ziua de astazi, particele din moastele celor patruzeci de mucenici gasindu-se in multe locuri ale lumii si chiar si in tara noastra, in citeva biserici, unde credinciosii ortodocsi li se inchina cu evlavie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img