vineri, 29 martie, 2024

Cei mai mari dusmani ai imunitatii

Distribuie:

Publicat:

Sistemul imunitar este un scut de protectie impotriva bacteriilor, virusurilor si a altor agenti patogeni. Nu numai alimentatia poate influenta imunitatea, ci si stresul, abuzul de antibiotice si lipsa miscarii.

Un sistem imunitar puternic este esential pentru pastrarea starii generale de sanatate. Oboseala persistenta, cauzata mai ales de stres si de lipsa somnului, precum si infectiile repetate sunt cateva dintre semnele unui sistem imunitar slabit. Iata ce factori dauneaza imunitatii!

1) Alimentatia nesanatoasa

Hrana de tip fast-food, dulciurile rafinate, grasimile animale, mezelurile, afumaturile si produsele de patiserie sunt cateva dintre alimentele care slabesc imunitatea. In locul acestora, medicii recomanda alimentele bogate in vitamina C (citricele), in vitamina E, (fructele oleaginoase), in zinc (carne, oua), vitamina A (lapte), nutrienti care ajuta la cresterea anticorpilor si a globulelor albe, arme importante ale sistemului imunitar. De asemenea, consumul de alcool si fumatul dauneaza imunitatii, la fel ca si deshidratarea (bacteriile se dezvolta usor pe mucoasle uscate).

2) Stresul

In situatiile stresante, suprarenalele (doua glande situate deasupra fiecarui rinichi) secreta adrenalina si noradrenalina, doi hormoni care slabesc raspunsul imunitar. Cel mai daunator este stresul cronic, cauzat de unele boli sau de situatiile tensionate frecvente.

3) Sedentarismul

Lipsa activitatii fizice afecteaza sistemul imunitar prin scaderea rezistentei la infectii. Dimpotriva, activitatea fizica regulata in aer liber induce starea de bine, iar lumina naturala creste nivelul celulelor T (influenteaza imunitatea celulara si sunt implicate in apararea organismului fata de virusuri). In timpul miscarii, se intensifica circulatia sanguina, iar anticorpii si celelalte celule imunitare ajung astfel mai repede in toate zonele corpului.

4) Lipsa somnului

Insomniile si somnul mai scurt de opt ore duc la cresterea concentratiei de hormoni ai stresului, care slabesc capacitatea de aparare a organismului. In timpul somnului, are loc refacerea elementelor sistemului imunitar, printre care globulele albe.

5) Medicamentele

Tratamentul cu antibiotice poate distruge, pe langa bacteriile „rele”, si pe cele „bune”, afectand flora intestinala si dand peste cap sistemul imunitar. Un studiu recent a aratat ca si paracetamolul administrat bebelusilor inainte sau dupa vaccinuri pentru a preveni aparitia febrei poate scadea puterea de imunizare a tratamentului.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img