vineri, 29 martie, 2024

Cel mai mare asteroid din 2021 trece astazi pe langa Pamant

Distribuie:

Publicat:

Cel mai mare asteroid care se va apropia de Pământ în 2021 va trece „aproape” de noi duminica aceasta, însă la vreo două milioane de kilometri distanţă, fără niciun risc de coliziune. Însă evenimentul va permite astronomilor să studieze obiectul ceresc, notează Le Figaro.

Numit ”2001 FO32” şi cu un diametru mai mic de un kilometru, asteroidul zboară cu 124.000 km/h, „mai repede decât majoritatea asteroizilor” care trec aproape de Pământ, potrivit NASA.

Corpul spațial, care nu se află la prima vizită, urmează să treacă cel mai aproape de planeta noastră duminică la 16:02 GMT, când se va afla la 2.016.158 km de Pământ, distanță de cinci ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună.

„Nu există niciun risc de coliziune cu planeta noastră,” asigură agenţia spaţială americană.”Traiectoria sa este într-adevăr suficient de cunoscută şi regulată pentru a exclude orice pericol,” garantează experţii Observatorului Paris-PSL.

Corpul stâncos mare este totuşi clasificat ca „potenţial periculos”, la fel ca toţi asteroizii a căror orbită se află la de 19,5 ori distanţa Pământ – Lună şi al căror diametru este mai mare de 140 de metri. Această categorie este „urmărită fără încetare de astronomii din întreaga lume pentru a întocmi cel mai exhaustiv inventar posibil”, subliniază Observatorul.

Asteroidul ”2001 FO32” a fost observat pentru prima dată în 2001 şi de atunci a făcut obiectul unei supravegheri atente. Acesta aparţine familiei de asteroizi „Apollo”, care înconjoară Soarele în mai puţin de un an şi se pot încrucişa cu orbita terestră.

Potrivit CNEOS, „astronomii amatori din emisfera sudică şi la latitudini nordice joase ar trebui să îl poată vedea”.

"Va trebui să aşteptăm până se întunecă şi să ne înarmăm cu un telescop bun de cel puţin 20 de centimetri în diametru. Ar trebui să vedem un punct alb care se mişcă ca un satelit,” a declarat Florent Delefie de la Observatorul din Paris.

  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img