vineri, 29 martie, 2024

Cel mai mare producator de vinuri nu isi mai vinde produsele in Romania

Distribuie:

Publicat:

Murflatlar nu mai livreaza vinuri in Romania din octombrie 2016, iar din ianuarie 2017 au fost sistate total productia si imbutelierea. Singurele vanzari realizate in ultimele luni au fost cateva mii de sticle exportate in Vietnam si Australia. Prabusirea celui mai important brand vinicol romanesc devine si mai evidenta daca vedem ce recolta de struguri a avut Murfatlar toamna trecuta de pe cele 3.000 de hectare de vie ale sale: putin peste 250 de tone, de 100 de ori mai putin decat intr-un an normal, scrie Jurnalul National.

Dosarul de evaziune fiscala instrumentat de DNA si cel de insolventa a imperiului Murfatlar scot la iveala informatii revoltatoare. Astfel, in timp ce productia de vin a incetat complet, pentru ca nimeni nu mai vrea sa-l cumpere, firmele din grupul Murfatlar incearca sa rostogoleasca de la una la alta creante reciproce de zeci de milioane de lei. In conditiile in care toate aceste societati, concomitent creditoare si debitoare ale Murfatlar Romania SA, se afla la randul lor in insolventa, cesionarea creantelor nu face decat sa ascunda banii si sa prejudicieze, in final, creditorii din afara grupului. Manevrele celor din Comitetul Creditorilor sunt invalidate, insa, de fiecare data, de judecatorul sindic. De exemplu, pe 19.12.2016, Tribunalul Constanta a anulat o hotarare din 24.08.2016, prin care Murfatlar Romania SA a cesionat catre Bartenders Distilleries SRL, membra a grupului, o creanta de 65.596.723,07 lei, detinuta fata de United Euro Distribution SA, cu actionari comuni, prejudiciindu-si astfel patrimoniul.

„Cesiunea de creanta nu are ca scop cresterea sanselor creditorilor de recuperare a propriilor creante, ci mai degraba este o operatiune destinata sa satisfaca anumite interese ale societatilor din grup”, motivare a Tribunalului Constanta.
 
In timp ce membrii gruparii Murfatlar incearca sa-si fenteze creditorii, activitatea celui mai important producator de vin din Romania a incetat complet. In Buletinul Procedurilor de Insolventa din ianuarie 2017, se arata ca productia si imbutelierea cantitatilor de vin aflate pe stoc au incetat, pentru ca nu s-a identificat niciun client care sa achizitioneze cu plata pe loc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img