joi, 25 aprilie, 2024

Cel putin 3 din 5 persoane care incearca sa fumeze o tigara devin dependente

Distribuie:

Publicat:

Cel putin 61% dintre persoanele care incearca sa fumeze o tigara devin, cel putin temporar, dependenti, sugereaza rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra. Descoperirea a fost realizata in urma analizarii a 215.000 de participanti si furnizeaza detalii importante cu privire la reducerea experimentarii fumatului in randul adolescentilor, informeaza descopera.ro, care citeaza ScienceDaily. 

''Este pentru prima oara cand avem dovezi considerabile ce sugereaza ca o singura tigara fumata poate provoca dependenta temporala,'' a declarat profesorul Peter Hajek din cadrul universitatii. ''In cadrul dezvoltarii oricarui tip de comportament de dependenta, tranzitia de la o simpla experimentare la un obicei zilnic este foarte importanta, deoarece in acel moment o activitate recreationala devine o necesitate compulsiva. Am descoperit ca trecerea de la  prima tigara la fumatul zilnic este extrem de mare. Asadar ar trebui prevenita in primul rand experimentarea,'' a adaugat el. 

In cadrul studiului au fost utilizate baze de date din cadrul a opt cercetari realizate in Marea Britanie, SUA, Australia si Noua Zeelanda. Aproximativ 60% dintre participanti au afirmat ca au incercat cel putin o data sa fumeze, iar 68% dintre participanti au declarat ca au ajuns sa fumeze zilnic. 

Printre cele mai inspaimantatoare substante pe care o tigara le contine se regasesc atat acetona, pe care o stii pentru eficienta in indepartarea ojei de pe unghii, cat si arsenicul, substanta utilizata in omorarea sobolanilor. Deja suna infricosator, nu-i asa? Iar lista cu siguranta nu se opreste aici. Cand o tigara este aprinsa, ea elimina aproximativ 5000 de chimicale, impartite in urmatoarele categorii:

– nicotina, un drog care creeaza dependenta;

– o multime de chimicale care pot cauza cancerul;

– sute de substante „otravitoare";

– alti aditivi meniti sa dea tigarii un gust mai bun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img