vineri, 29 martie, 2024

Cele 4 simptome centrale ale depresiei

Distribuie:

Publicat:

Desi atat psihologii, cat si psihoterapeutii analizeaza felul in care se manifesta depresia verificand toate cele 28 simptome caracteristice, urmatoarele 4 sunt considerate a fi cele mai importante: instalarea unei tristeti ca stare de spirit generala, pierderea energiei, aparitia problemelor de concentrare, scaderea interesului pentru aspectele centrale ale vietii.

“Trebuie sa incetam a privi depresia ca pe o boala ce se manifesta printr-o serie de simptome interschimbabile. Depresia este o afectiune complexa cu un sistem eterogen de simptome care interactioneaza, iar unele simptome sunt mai importante decat altele,” a declarat doctorul Eiko Fried, autorul studiului.

Cercetatorii au analizat toate cele 28 de simptome ale depresiei: “Daca vedem depresia ca o retea de simptome ce interactioneaza, atunci vedem cum un simptom este cauzat de altul. Spre exemplu, insomnia duce la oboseala, care cauzeaza probleme de concentrare, ce influenteaza puternic episoadele de insomnie.

Acest exemplu formeaza un cerc vicios care arata ca simptomele raportate de pacienti sunt deosebit de importante pentru intelegerea legaturilor interne ale depresiei. Depresia nu se manifesta la fel ca o boala fiziologica, spre exemplu, rujeola. Odata ce doctorul stabileste diagnosticul, este mai putin relevant care dintre simptomele de rujeola s-au manifestat mai mult, deoarece tratand boala, simptomele dispar.

Insa in cazul depresie lucrurile stau cu totul altfel, nu este vorba de localizarea unei infectii si nu exista un singur tratament care sa faca toate simptomele sa dispara si de aceea este important sa ne concentram asupra simptomelor centrale care declanseaza aceasta boala si sa gasim solutii pentru tratatarea acestora, impiedicand boala sa evolueze, cauzand alte si alte simptome,” a adaugat autorul studiului.

Sursa: spring.co.uk

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img