vineri, 19 aprilie, 2024

Cele mai bogate 10 persoane din istorie

Distribuie:

Publicat:

In clasamentul celor mai bogati oameni ai tuturor timpurilor se afla fondatorul Microsoft Bill Gates si dictatorul sovietic Joseph Stalin.

Iata clasamentul prezentat de gandul.info:

Locul 1. Mansa Musa (1280-1337)
Tara: Mali
Avere: “Mai bogat decat poate descrie cineva”

Mansa Musa, rege in Timbuktu, in secolul al XIV-lea, este mentionat ca fiind cea mai bogata persoana din istorie. Potrivit profesorului de istorie Richard Smith, din Ferrum College, regatul african condus de Musa a fost probabil cel mai mare producator de aur din lume, intr-un moment in care la nivel mondial exista o cerere de aur deosebit de mare.

Unele istorisiri ale celebrului sau pelerinaj la Mecca – in timpul caruia cheltuielile generoase facute de Mosa au provocat o criza valutara in Egipt – mentioneaza ca zeci de camile transportau fiecare zeci de kilograme de aur.

 “Este cea mai bogata persoana care a existat vreodata. Exista poze in care el tine un toiag de aur pe un tron de aur, are o ceasca de aur, cu o cununa de aur pe cap. Imaginati-va cat de mult aur ar putea avea o persoana si apoi socotiti de doua ori mai mult. Asta e ceea ce arata toate detaliile cunoscute despre el”, spune profesorul de istorie.

2. Caesar Augustus (63 i.e.n-14 e.n)
Roma
Avere: echivalentul a 4.600 miliarde de dolari

Caesar Augustus nu numai ca a condus un imperiu care a reprezentat intre 25% si 30% din productia economica mondiala la acea vreme, dar potrivit profesorului de istorie Ian Morris de la Stanford, Caesar Augustus a avut la un moment dat o avere personala estimata la o cincime din economia imperiului sau. Adica echivalentul a aproximativ 4.600 miliarde de dolari in 2014.

 3. Imparatul Shenzong (1048-1085)
Tara: China
Avere: A condus un imperiu care realiza 25-30% din PIB-ul mondial

Dinastia Song din China (960 – 1279) a condus unul dintre cele mai puternice imperii din punct de vedere economic din toate timpurile. Potrivit profesorului Ronald A. Edwards, de la Universitatea Tamkang, imperiul realiza, la apogeul sau, intre 25% si 30% din productia economica a lumii.

 4. Akbar I (1542-1605)
India
Avere: A condus un imperiu care realiza 25% din PIB

Cel mai mare imparat al dinastiei Mughal din India, Akbar, a controlat un imperiu care a reprezentat aproximativ un sfert din productia economica globala.

 5. Joseph Stalin (1878-1953)
Tara: URSS
Avere: Detinea control absolut al unei natiuni ce reprezenta 9,6% din PIB-ul mondial

Stalin a fost un dictator care a detinut puterea suprema in una din cele mai mari economii din lume.

 Datele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca in 1950, cu trei ani inainte ca Stalin sa moara, URSS realiza 9,5% din productia economica mondiala. In 2014, nivelul productiei de la acea vreme ar echivala cu aproape 7.500 miliarde de dolari.

“Stalin avea o putere enorma, iar prin puterea sa el putea avea orice si-ar fi dorit”, spune George O. Liber, profesor de istorie la Universitatea Alabama din Birmingham.

6. Andrew Carnegie (1835-1919)
Tara: SUA
Avere: 372 miliarde de dolari

Andrew Carnegie este considerat cel mai bogat american din toate timpurile. Imigrantul scotian si-a vandut compania, US Steel, catre JP Morgan pentru 480 de milioane de dolari in 1901. Aceasta suma era echivalenta cu aproximativ 2,1% din PIB-ul SUA la momentul respectiv.

 7. John Rockefeller (1839-1937)
Tara : SUA
Avere: 341 miliarde de dolari

Rockefeller a inceput sa investeasca in industria petrolului in 1863, iar pana in 1880 compania sa, Standard Oil, controla 90% din productia de titei.
Potrivit New York Times, averea sa era estimata in 1918 la 1,5 miliarde de dolari, echivalentul a 2% din productia economica a SUA in acel an si echivalentul a 341 miliarde de dolari in 2014.

 8. Alan Rufus (1040-1093)
Tara: Anglia
Avere: 194 miliarde de dolari

Nepotul lui William Cuceritorul, Rufus, s-a alaturat unchiului sau in cucerirea normanda a Angliei. Atunci cand a murit avea o avere echivalenta a 11.000 lire sterline, potrivit autorilor “The Richest of the Rich” (Cei mai bogati dintre cei bogati), care au calculat ca averea lui reprezenta 7% din PIB-ul Angliei la momentul respectiv. La nivelul anului 2014, averea lui Rufus ar echivala cu 194 milarde de dolari.

 9. Bill Gates (1955-prezent)
Tara: SUA
Avere: 78,9 miliarde dolari

Bill Gates este cel mai bogat om in viata. Publicatia Fortune a estimat averea fondatorului Microsoft la 78,9 miliarde de dolari. Aceasta este cu aproximativ 8 miliarde de dolari mai mult decat cea a co-fondatorului Zara, Amancio Ortega.

 10. Genghis Khan (1162-1227)
Tara: Imperiul mongol
Avere: Terenuri intinse

Genghis Khan este, fara indoiala, unul dintre liderii militari cei mai de succes din toate timpurile. A fost lider al Imperiului Mongol, care la apogeul sau se intindea din China in Europa. In ciuda puterii lui mari, oamenii de stiinta spun ca Genghis nu isi tezauriza averea. Dimpotriva, generozitatea lui Khan a fost cheia influentei lui, arata autorii clasamentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img