vineri, 29 martie, 2024

Cele mai nocive marci de ciocolata din Romania

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistii recomanda parintilor sa inlocuiasca zaharul din dulciuri, cum ar fi si ciocolata, cu zaharul din natura, precum cel ce se regaseste in fructe. Unul dintre dulciurile preferate de adulti, dar mai ales de copii este ciocolata. Reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) au avut o curiozitate: sa afle cate E-uri contin marcile de ciocolata puse in vanzare pe piata autohtona.

Acesti aditivi sunt blamati in totalitate de nutritionisti, care recomanda inlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele si legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protectiamarci de ciocolata nocive Consumatorului” dupa care au intocmit clasamentul ciocolatei in functie de numarul de E-uri a fost simpla: s-a luat eticheta si s-a calculat numarul de substante considerate daunatoare care se afla in continutul acestor dulciuri.

“Scopul acestei actiuni a fost acela de a atrage atentia consumatorilor asupra importantei citirii informatiilor pe care le au la indemana”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relatii publice in cadrul organizatiei.

Novatini si Poiana – opt E-uri, Anidor si Lindt – zero E-uri

Conform studiului, pe primul loc in acesta ierarhie a E-urilor continute de ciocolata, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu crema capsuni si frisca) si Poiana (cu lapte si crema cu aroma de visine). Sapte E-uri contin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel si cea cu visine) si HeidiGrand Or Florentine.

In schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu crema de capsune), Africana (cu crema de rom) si Poiana (cu frisca si capsune) au in compozitie cate sase E-uri.

Cinci astfel de aditivi contin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes si amer), Primola (cu caramel sau cu capsuni), Novatini (cu coniac si cu rom), Africana (cu crema de banane) si Milka Raspberry Cream.

In continuare urmeaza Africana (cu crema de cappuccino), Poiana (varianta simpla, cea cu crema de caramel si cea cu crema de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fara zahar, cu cate patru E-uri.

Alte 37 de marci de astfel de dulciuri au doar “un E”.

In schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolata alba cu migdale), Lindt (ciocolata amaruie cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune) nu contin niciun E.

“Astfel de dulciuri trebuie inlocuite cu legume si fructe”

In ceea ce priveste ciocolata, medicul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat ca acest produs este in general periculos pentru sanatate, mai ales pe termen lung.

“E-urile din ciocolata produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neaparat efecte imediate. Trebuie sa ne ferim de astfel de substante care nu fac bine sanatatii. Cu toate acestea, intreaga industrie de gen se bazeaza pe astfel de aditivi si conservanti”, a explicat specialistul.

Cei mai des intalniti aditivi din compozitia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertaza, respectiv E322 – lecitina din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat si E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt considerati periculosi pentru sanatate.

“Aceste E-uri sunt nocive si periculoase. Eu as recomanda parintilor si bunicilor sa nu mai dea copiilor dulciuri, sa inlocuiasca total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer dulciuri, dar trebuie educati ca adevaratele dulciuri sunt cele din fructe, nu cele din astfel de produse. De vina pentru ca se consuma dulciuri de la varste fragede este si mediul familial”, este de parere Gheorghe Mencinicopschi.

E-urile nocive provoaca alergii si tulburari ale ficatului

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii acestor substante considerate suspecte se regasesc alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea colesterolului.

Aditivul sorbitol E420 din ciocolata are mai multe intrebuintari in industria alimentara si este intalnit in multe produse. O cantitate mare de E420 consumata poate provoca probleme ale intestinelor si dureri de stomac.

In schimb, E476 este folosit doar in alimentele sarace in grasimi sau in dulciuri pe baza de cacao, cum ar fi ciocolata. La animalele de laborator a produs efecte hepato si nefrotoxice.

In ceea ce priveste E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat bebelusilor sau copiilor mici, deoarece acestia nu au inca dezvoltate enzimele care sa metabolizeze aceste forme de lactati.

Acidul carminic (E120) produce o crestere a hiperactivitatii. Se mai utilzeaza in cosmetica. E200 se afla in unele alimente si se regaseste si sub forma de acizi grasi naturali. Poate produce iritatii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu este recomandat.

“Utilizeaza ce este inscris pe eticheta”

Aceasta este recomandarea oferita de reprezentantii ANPCPPS. Astfel, pe langa sfatul dat consumatorilor de a observa numarul de E-uri din dulciuri si din orice alt tip de produs alimentar, se mai recomanda sa se verifice de asemenea si continutul caloric .

Nu in ultimul rand, trebuie urmarit si ce proteine, glucide, lipide, lipide saturate si sodiu au ciocolatele cumparate de pe raft. “Fii un consumator informat si utilizeaza informatiile pe care le ai la indemana, chiar pe eticheta!”, este sfatul acordat consumatorilor de catre ANPCPPS.

sursa: viataverdeviu.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img