vineri, 29 martie, 2024

Cele mai sanatoase alimente pentru creier

Distribuie:

Publicat:

Tot mai des, in ultima vreme, oamenii au inceput sa se reintoarca la o veche practica medicinala traditional chinezeasca, care prevenea si trata afectiunile prin modificari la nivelul alimentatiei. Asa se face ca acum mii de ani in China un medic bun era considerat cel care se ingrijea de pacienti cand erau sanatosi, ci nu atunci cand se imbolnaveau. Cand apareau si problemele de sanatate, medicul incepea tratamentul cu schimbarea alimentatiei.

Asadar, se cunoaste faptul ca alimentatia este extrem de importanta pentru functionarea optima a organismului. Ceea ce mancam poate influenta inclusiv capacitatea de a gandi, de a ne concentra sau de a da randament maxim. Alimentatia, exercitiile sportive si odihna sunt foarte importante pentru imbunatatirea functionalitatii cerebrale, potrivit clicksanatate.ro. Astfel ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a indicat faptul ca alegerea alimentelor este foarte importanta pentru o functionare optima a creierului.

Proteine si glucoza, doua elemente necesare pentru o functionare buna a creierului

Iata, deci, alimente sanatoase pentru creier, alimente ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra si mai ales din dieta zilnica a copiilor si celor care au activitate intelectuala indelungata si extrema.

Creierul functioneaza bine atunci cand prin fluxul sangvin circula 25 de grame de glucoza, ne atentioneaza specialistul Leigh Gibson. O banana contine aproximativ aceasta cantitate de glucoza, deci este printre alimentele de care creierul are nevoie cat mai des.

Poate ca nu este coincidenta de ce bunicii bagau la congelator pungi intregi de vinete coapte, asta pentru ca acestea sunt foarte gustoase, dar imbunatatesc si celulele cerebrale si moleculele mesagere.

Fructele de padure sunt surse bogate in antioxidanti, care ajuta la mentinerea memoriei si coordonarea motorie. Nucile si avocado, consumate alaturi de fructe de padure ajuta la mentinerea flexibilitatii celulelor cerebrale si previn aparitia bolilor neurodegenerative.

Fructele si legumele importante pentru mentinerea memoriei

Alimentele bogate in omega 3, proteine si vitaminele B sustin memoria si ajuta la procesul de concentrare si rationalizare. Asadar, consumul de somon, sardine si ulei de in sunt surse importante in dieta pentru o functionare cat mai buna a creierului.

Cerealele integrale fac parte din alimentele sanatoase pentru creier, acestea contin vitamine si magneziu si mentin functionarea capacitatilor cognitive.

Legumele cu frunze verzi sunt surse importante pentru un creier sanatos, fierul ajuta sa aducem mai mult oxigen in organism si creier si astfel imbunatatindu-se controlul cognitiv. Legumele precum salata, varza, broccoli si multe altele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Bauturi pentru creier

Iubitorii de cafea, ceai verde si cacao trebuie sa fie fericiti, caci acestea fac parte din lista alimentelor necesare mentinerii sanatatii creierului. Antioxidantii din cacao fierbinte protejeaza celulele cerebrale de stresul oxidativ, acestia fiind mai puternici decat cei din vinul rosu, ceaiul verde sau negru.

Cofeina ajuta la imbunatatirea memoriei, contine antioxidanti si amino acizi. Ceaiul verde are efecte neuroprotectoare, ajutand sistemul nervos sa se dezvolte si sa nu fie avariat. Ciocolata amaruie are si ea beneficii pentru creier, deoarece mareste productia de endorfine si imbunatateste puterea de concentrare.

Vinul rosu si sucul de struguri sunt doua dintre cele mai benefice bauturi pentru creier, acestea imbunatatesc memoria de scurta durata prin accelerarea fluxului sangvin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img