joi, 28 martie, 2024

Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba: Concert cameral extraordinar dedicat Zilei Culturii Naţionale, la Alba Iulia

Distribuie:

Publicat:

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită la Alba Iulia printr-un concert cameral extraordinar şi o expoziţie de fotografie dedicată cărţii. Manifestările vor avea loc în 15 ianuarie, zi care din anul 2010 este declarată prin lege Ziua Culturii Naţionale.

Concertul cameral va avea loc la Museikon, începând cu ora 18:00, şi va cuprinde în program lecturi alese din "Amintirile lui George Enescu" de Bernard Gavoty şi lucrări enesciene care au scris istorie. Astfel amintim lucrările "Legenda pentru trompetă şi pian'', "Menuet trist şi Nocturnă pentru vioară şi pian la 4 mâini'', "Balada pentru vioară şi pian'', "Piesă de concert pentru violă şi pian'', "Lăutarul'' din Suita "Impresii din copilărie'' Op. 28, "Cantabile şi Presto pentru flaut şi pian'', "Impromptu concertant pentru vioară şi pian'', "Şapte cântece pe versuri de Clement Marot'' Op. 15, "Suita nr. 2 pentru pian'' Op. 10.

Lucrările vor fi interpretate de OVIDIU PARJOL – pian, DAN-LIVIU CERNAT – violă, LILIA PARJOL – pian, ROXANA RUSAN – soprană, MARIUS BETEAG – trompetă, EMMA DAMIAN – flaut, MIHAELA ROŞIU – vioară.

În paralel, va fi deschisă şi expoziţia de artă fotografică "Prin ochii cărţii", în cadrul căreia expun lucrări cursanţii clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, coordonator Vasile Sârb. Expoziţia este deschisă din 15 ianuarie 2023 până în 30 ianuarie 2023, în spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia.

"Ca în fiecare an, sărbătorim Ziua Culturii Naţionale oferind tuturor iubitorilor de cultură un program cultural-artistic deosebit. De această dată, am pregătit un concert cameral extraordinar care cuprinde lecturi alese din ,,Amintirile lui George Enescu" de Bernard Gavoty şi lucrări enesciene care au scris istorie. De asemenea, cursanţii clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, coordonaţi de Vasile Sârb, au pregătit o expoziţie deosebită dedicată cărţii", a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba.

Manifestările dedicate "Zilei Culturii Naţionale" sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură "Augustin Bena", Museikon şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

***

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de naşterea a marelui poet naţional Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare naţională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Iniţiatori motivau această decizie prin faptul că "Ziua Culturii Naţionale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional". Ziua Culturii Naţionale este marcată în multe alte ţări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menţionat că şi în Republica Moldova, autorităţile au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani şi a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la Bucureşti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img