joi, 28 martie, 2024

Cercetatorii au descoperit ca oamenii creativi au creierul diferit fata de cei normali

Distribuie:

Publicat:

Intr-un nou studiu, cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca in creierul persoanelor creative exista mai multe conexiuni neurale in trei regiuni decat in cazul persoanelor normale. Mai mult decat atat, creierele mai creative erau mai capabile sa activeze aceste regiuni intr-o maniera mai coordonata, comparabil cu alte creiere.

Regiunile includ reteaua neurala normala, care este implicata in gandirea spontana si imaginatie, reteaua care culege informatia relevanta din mediul inconjurator si reteaua care este implicata in controlul functiilor cognitive si evaluare, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. „Ai aceste trei sisteme diferite care sunt localizate in diferite parti ale creierului, dar acestea trebuie sa fie toate activate in acelasi timp”, a precizat Roger Beaty, autorul studiului.

Pentru a masura creativitatea si conexiunile neurale, cercetatorii au analizat cu ajutorul RMN-ului creierele a 160 de participanti. Cu capul in interiorul aparatului, participantilor li s-au dat diverse sarcini de gandire creativa numita gandire divergenta, ceea ce inseamna ca trebuie sa vii cu moduri creative de a folosi obiecte obisnuite, precum un cutit, o cana sau o caramida.

S-a descoperit ca exista o relatie intre gradul de interconectare si sincronizare a acestor trei regiuni si gradul de creativitate aratat de utilizarea acestor obiecte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img