miercuri, 24 aprilie, 2024

Cercetatorii au reprodus la scara microscopica plamani umani cu ajutorul celulelor stem

Distribuie:

Publicat:

„Organoide” de plamani – structuri tridimensionale microscopice care simuleaza trasaturi ale unui organ real – au fost create in laborator. Echipa de cercetatori a folosit organoidele pentru a genera modele de boli pulmonare, miza fiind de a intelege mai bine varietatea de afectiuni respiratorii.

Pana acum, „marea dificultate era de a crea organoide care pot reproduce trasaturi cheie ale bolilor umane”, precizeaza Hans-Willem Snoeck, profesor la CUMC si conducatorul acestui studiu.

Organoidele de plamani produse de laboratorul lui dr. Snoeck sunt primele care includ structuri alveolare, similare cu plamanii umani, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Pentru a demonstra functionalitatea acestora, cercetatorii au aratat ca organoidele reactioneaza in aceeasi maniera cum o face un plaman real atunci cand este infectat cu virusul sincital respirator. Alte experimente au dezvaluit ca organoidele raspund precum un plaman uman atunci cand au o mutatie genetica asociata cu fibroza pulmonara.

Virusul sincital respirator apare la nou-nascuti si nu exista vaccin impotriva acestuia sau alta terapie eficienta. Fibroza pulmonara cauzeaza 30.000 – 40.000 de morti pe an doar in Statele Unite. Singurul tratament eficient este transplantul de plamani.

in acest sens, Dr. Snoeck adauga faptul ca „organoidele, create cu celulele stem pluripotente, pot reprezenta cea mai buna cale sau chiar singura de a avea o intelegere asupra patogenezelor acestor boli”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img