News Flash:

Cetatenii vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii. Care va fi procedura?

26 Iulie 2016
1482 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatenii care n-au ajuns inca la varsta de pensionare vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii pentru ultimii cinci ani, daca au perioade in care n-au fost asigurati in niciun sistem autohton. Masura este inclusa intr-un proiect de act normativ care va ajunge curand pe lista de vot decisiv a deputatilor, cu propunere de adoptare.

Propunerea legislativa privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii a fost respinsa de Senat in 2012, insa a ajuns recent pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, fiind propusa pentru adoptare. Daca va trece de votul deputatilor, documentul va mai avea nevoie doar de semnatura presedintelui Romaniei pentru a se aplica.

In esenta, prevederile propuse ofera cetatenilor posibilitatea legala de a-si achita contributia la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani in care n-au avut calitatea de asigurat in sistemul public (sau in alte sisteme autohtone) de pensii.

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia", scrie in proiect. Totodata, este subliniat ca facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea in sistemul public de pensii este obligatorie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0684 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021537 (s)