joi, 28 martie, 2024

Chiar daca sunt trecute de a doua tinerete, aceste femei vor sa o faca din nou! Au vorbit deschis despre ceea ce unele nu mai fac demult! FOTO

Distribuie:

Publicat:

Participantii la evenimentul din centrul orasului au sperat ca problemele lor se vor solutiona astazi • Dezamagirea a fost si mai mare cand au vazut ca nu sunt oferte prea multe din partea angajatorilor • Desi au fost 100 de reprezentanti ai firmelor din Iasi, cu oferte de munca bogate, acestea nu au fost suficiente • Mare parte din cei prezenti la Bursa locurilor de munca au plecat suparati ca nimeni nu vrea sa-i angajeze • "E o bataie de joc la adresa noastra, care am muncit atatia ani, si acum, dupa ce firma a falimentat, nu avem unde sa ne angajam", sustine unul dintre iesenii veniti la Bursa organizata de AJOFM Iasi

Sute de ieseni au venit plini de speranta la un eveniment important derulat in centrul Iasului, dar au plecat dezamagiti. Majoritatea dintre acestia, ieseni trecuti de a doua tinerete, care au pierdut locuri de munca din diverse motive, au crezut ca vor fi angajati imediat ce vor discuta cu reprezentantii firmelor prezente in numar mare la Bursa locurilor de munca organizata de AJOFM Iasi, in domenii de activitate complexe.

Dezamagirea somerilor aflati la un pas de pensionare, care au vrut sa mai castige cativa bani pentru a-si duce traiul zilnic, a fost alimentata de faptul ca nu au gasit foarte multe oferte pentru pregatirea lor profesionala.

"Cine ne mai angajeaza pe noi la 57 de ani? Am fost la o firma mare de aici din Iasi, nu dau numele ca nu vreau sa fac reclama, si mi-au zis ca nu ma angajeaza pentru ca sunt prea batran. Ce asteptari sa mai am de la alti angajatori? Am muncit atatia ani la Fortus si nu mai am cu ce trai, ca astept sa-mi dea inapoi sute de milioane, atatea salarii neplatite. Acum, la targul de azi, am fost sa ma interesez pe la angajatorii de aici, dar inca nu am nimic concret. E o bataie de joc la adresa noastra, care am muncit atatia ani, si acum, dupa ce firma a falimentat, nu avem unde sa ne angajam", sustine Mircea Manole, iesean venit la Bursa Locurilor de Munca.

Salariul minim pe economie, prima cerinta a somerilor

Majoritatea dintre cei veniti la Bursa in cautarea unui loc de munca sustin ca firmele unde au muncit au falimentat si acum sunt nevoiti sa isi caute la batranete o noua sursa de venit.

"De 4-5 zile imi caut un loc de munca. Am ramas fara loc de munca pentru ca am avut un contract pe 6 luni cu o firma de paza, dar a dat faliment si acum sunt nevoit sa-mi caut alt loc de munca. Am lucrat 30 de ani la CET II Holboca. Am experienta de mecanic electrician, fochist si operator baza de date. La cei 53 de ani ai mei cat salariu credeti ca iau? Eu cred ca minimul pe economie", spune Ion Amarghioalei, somer din Iasi.

Astfel, somerii spera sa-si gaseasca un loc de munca unde sa li se ofere macar salariul minim pe economie. "Eu am lucrat ca vanzatoare la un magazin si acum tot un astfel de job vreau sa-mi gasesc. Am vazut ceva oferte aici, la angajatori. De zece ani lucrez in comert ca vanzatoare. Nu cred ca iau un salariu mai mare ca salariul minim pe economie", sustine Maria Sipoteanu, alta ieseanca in cautarea unui loc de munca.

O alta ieseanca a lucrat in ultimii 3 ani ca jurist, la o firma din domeniu, care insa a intrat in faliment. Acum este disperata sa isi gaseasca un nou loc de munca. "Am 10 ani de experienta ca jurist. Am venit aici sperand ca voi gasi ceva avantajos", sustine Mihaela Mihaila, o alta somera din Iasi.

De cealalta parte, angajatorii sustin ca pregatesc viitorii salariati pentru diferite posturi, indiferent de varsta. Astfel, la o firma de curatenie din Iasi se fac angajari pe 10 posturi.

"Avem nevoie de angajati pentru curatenie. Noi folosim nanotehnologie, o metoda noua pentru curatenie. La nivelul tarii mai sunt 20 de firme care folosesc aceasta metoda. Insa la Iasi suntem singurii. Am vorbit cu niste persoane interesate, insa nu suntem convinsi 100 la suta pentru a fi angajati. Fiind ceva destul de complex in curatenie, vrem sa avem oameni pregatiti, de aceea le oferim tot ajutorul nostru pentru a deveni calificati in ceea ce fac", sustine Vasile Postolache, administratorul unei firme de curatenie, prezent la Casa de Cultura a Studentilor Iasi.

 

Peste 800 de ieseni au depus CV-uri pentru angajare

La Bursa Generala a Locurilor de Munca, organizata de AJOFM Iasi in cele doua locatii din Iasi, Casa de Cultura a Studentilor si Casa de Cultura "Mihail Sadoveanu" din municipiul Pascani, au participat 102 agenti economici, cu o oferta de 1.616 locuri de munca vacante. Din cele 1,236 de persoane prezente la eveniment, 863 de candidati au fost selectionate in vederea sustinerii interviului, iar 57 solicitanti au certitudinea incheierii unui contract de munca corespunzator pregatirii profesionale, din care 3 cu studii superioare.

"Solicitantii de locuri de munca au avut oportunitatea de a cunoaste mai bine piata muncii si ofertele venite din partea mediului economic iesean pentru a putea astfel sa aleaga un loc de munca corespunzator pregatirii profesionale sau reorientarea profesionala spre ocupatii cu posibilitati de angajare pe termen lung", a declarat Adriana Sirghie, purtator de cuvant al AJOFM Iasi.

Evenimentul face parte din seria actiunilor organizate de catre Serviciul Public de Ocupare, in principal pentru someri inregistrati, care are ca scop primordial cresterea gradului de ocupare a acestora prin realizarea unui contact direct cu mediul economic iesean.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img