vineri, 19 aprilie, 2024

China castiga tot mai mult teren: productia automobilelor Smart va fi transferata din Franta in China

Distribuie:

Publicat:

Grupul auto german Daimler a anunţat joi încheierea unei alianţe cu grupul auto chinez Geely, proprietarul mărcii Volvo, pentru a produce împreună în China, începând din anul 2022, următoarea generaţie de automobile marca Smart, transmite AFP, relatează Agerpres.

Anunţul oficial confirmă declaraţiile făcute anterior de surse sindicale de la uzina Daimler de la Hambach (Moselle, estul Franţei), privind oprirea producţiei modelului Smart la această uzină şi transferul producţiei în China la Geely.

"Este vorba de un nou capitol în istoria Smart", a comentat directorul grupului Daimler, Dieter Zetsche, într-un mesaj publicat pe contul său de LinkedIn.

Cei 800 de salariaţi ai uzinei de la Hambach au obţinut garanţii din partea conducerii Daimler că niciun loc de muncă nu va fi pus în pericol de această modificare de strategie.

"Niciunul dintre colegii noştri de la Smart nu îşi va pierde locul de muncă", a subliniat Dieter Zetsche.

Uzina de la Hambach ar urma să aibă "un nou rol în reţeaua de producţie internaţională a Mercedes Benz şi va construi un automobil electric din gama premium", a precizat constructorul auto.

În ceea ce priveşte modelul Smart, grupul Geely, al cărui proprietar Li Shufu este unul din principalii acţionari de la Daimler, şi constructorul auto german "vor înfiinţa o societate mixtă deţinută în proporţii egale pentru a permite expansiunea Smart sub formă de marcă pur electrică", a detaliat Daimler.

Designul viitoarelor Smart va fi asigurat de Mercedes iar dezvoltarea tehnică de Geely. Automobilele vor fi produse în China pentru o piaţă mondială şi vor începe să fie vândute în 2022. Pe lângă uzina de la Hambach, automobilele Smart sunt de asemenea produse în prezent la uzina de la Novo Mesto, Slovenia.

În luna mai 2018, Daimler a anunţat că va investi 500 milioane de euro în uzina de la Hambach pentru a produce, începând din 2020, un model electric de Mercedes. Constructorul auto german nu a oferit detalii cu privire la performanţele financiare ale mărcilor sale însă potrivit cotidianului Handelsblatt, modelele Smart generează pierderi, spre deosebire de berlinele şi SUV-urile foarte profitabile marca Mercedes-Benz

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img