vineri, 29 martie, 2024

Cinci dintre cele mai nutritive alimente din lume

Distribuie:

Publicat:

Din pacate, pentru multi dintre noi, sunt putine alimente nutritive cu care ne putem incanta intr-o zi, din cauza ca nu dispunem de o gama atat de variata pe piata. Totusi, in loc sa cresteti cantitatea de nutrienti, mai bine va consumati bugetul de calorii, alocat fiecarei zile, cu grija.

Cea mai buna metoda pentru a face acest lucru este sa mancati alimentele bogate si variate in nutrienti, cu putine calorii. In randurile ce urmeaza, gasiti care sunt cele mai nutritive alimente de pe pamant, la ora actuala, in urma unui studiu efectuat in decursul acestui an.

Somonul

Somonul, dar si alte tipuri de peste, contin o mare cantitate de omega 3, aceasta fiind extrem de importanta pentru functionarea optima a organismului; fiind conectate la imbunatirea bunastarii si la scaderea riscului in cazul unor serioase afectiuni.

100 grame de somon contine 2,8 gr de omega 3, pe langa celelalte proteine animale si multevitamine si minerale, incluzand magneziu, potasiu, vitamina B. Este o idee foarte buna sa mancati cam o data sau de doua ori pe saptamana acest tip de peste pentru a face rost de toata cantitatea de omega de care are nevoie corpul si creierul dumneavoastra.

Studiile au aratat ca in cazul persoanelor care consuma somon, in mod regulat, scade riscul de aparitie a unei afectiuni cardiace, dementa, depresie.

Nap

Dintre toate plantele verzi, napul este regele, pentru ca este plin cu vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si multe alte componente bioactive. In 100 grame de napi gasim vitamina C, vitamina A, vitamina K, B6, potasiu, calciu, magneziu, cupru si mangan. Acestea vin la pachet cu doua grame de fibre, trei grame de proteine si doar 50 de calorii.

Mai mult, napii sunt mai chiar mai sanatosi decat spanacul recomandat de multi nutritionisti.

Algele

Marea ne da mult mai mult decat peste, continand, de asemenea, si mari cantitati de plante. De obicei, sub denumirea de alge, se gasesc sute de specii de diferite plante in ocean, multe dintre acestea fiind extrem de nutritive. In multe cazuri, sunt bogate in minerale, precum calciu, fier, magneziu si mangan.

Dar chiar la capitolul la care algele exceleaza este acela ca au in compozitia lor iod, minerala folosita pentru producerea de hormoni tiroidieni. Asa ca, doar mancand de cateva ori pe luna puteti aduce corpului dumneavoastra aportul de iod de care are nevoie.

Usturoiul

Usturoiul este un ingredient minunat. Nu doar pentru faptul ca poate da savoare tuturor felurilor de mancare, ci si pentru ca este incredibil de nutritiv, continand vitamina C, B1, B6, calciu, potasiu, cupru si seleniu, dar si un important nutrient numit alicina. Alicina, au aratat numeroase studii, ca scade presiunea sanguina, reduce colesterolul si previne aparitia bolilor cardio vasculare.

Cartofii

Doar un singur cartof mediu contine potasiu, magneziu, fier, cupru, mangan, vitamina C si B. Cartoful este, intradevar, unul dintre cele mai nutritive alimente. Leguma contine cate putin din fiecare nutrient existent si de aceea exista informatii cum ca oamenii ar putea trai doar cu cartofi pentru o buna perioada de vreme.

Pe langa acestea, mai avem si ficatul, sardinele, coacazele, galbenusurile de ou si ciocolataneagra, printre cele mai nutritive alimente din lume.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img