vineri, 29 martie, 2024

Cinci numere ce concureaza cu numarul 13 in domeniul superstitiilor

Distribuie:

Publicat:

Toata lumea stie de celebra zi de vineri 13. Ziua superstitiilor, ghinionului si ziua in care evitam pe cat posibil pisicile negre si oglinzile sparte. Chiar daca 13 a fost asociat cu ghinionul, nu este singurul numar plin de inteles irational.

Unsprezece

Este peste tot. Sau, cel putin, asta cred oamenii. Numarul 11 a devenit centrul superstitiilor oamenilor care cred ca il vad peste tot. Unsprezece probabil apare in mintea oamenilor deoarece este un sablon usor de memorat.

666

Un numar puternic in teologia crestina, 666 a reusit sa dea cateva frisoane oamenilor. Numarul este vazut malefic. Dupa cum spunea regele James in Biblie: “Aici este intelepciune. Lasa-l pe cel care intelege rezolvarea intelesului numarului bestiei, pentru ca este numarul unui barbat. Numarul lui este 666.”

Sapte

Norocosul sapte. Cifra apare in Bilbie de 735 de ori si face referire la numarul de zile in care Dumnezeu a creat lumea si numarul minunilor facute de Iisus in Sabbath. Exista, de asemenea, sapte ingeri, sapte biserici, sapte tunete si sapte pacate. In China, sapte este o cifra norocoasa deoarece se propunta “qi”, care inseamna “esenta vietii”.

Noua

O superstitie despre simfonii afirma ca nu pot fi scrise mai mult de noua simfonii de acelasi compozitor. Dupa a noua lor compozitie, cei in cauza mor. Ludwig van Beethoven este un exemplu evident de compozitor care sustine aceasta superstitie, insa exista si alte exemple. Franz Schubert a fost intruchiparea superstitiei, cu toate ca ultimele sale lucrari sunt numerotate 7, 8, 9, si 10. Desigur, exista si multi compozitori care au scris mai mult de noua simfonii, de exemplu Leif Selim Segerstam care numara, in prezent, 296.

26

In India, acest numar incepe sa prinda o reputatie proasta, in mare parte bazata pe niste coincidente calendaristice. Marele tsunami din 2004 a lovit pe 26 decembrie, omorand mai mult de 10.000 de oameni. In 2001, provincia Gujarat a suferit un cutremur cu magnitudinea de 7.7, pe 26 ianuarie, care a lasat 13.000 de morti in urma lui. Atacurile teroriste din 2008 din Mumbai au inceput in data de 26 noiembrie si s-au incheiat cu 164 de morti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img