joi, 28 martie, 2024

Cine a folosit primul sintagma de „Primul Razboi Mondial”

Distribuie:

Publicat:

Cine a folosit primul sintagma de „Primul Razboi Mondial”. Biologul și filosoful german Ernst Haeckel a fost folosit pentru prima dată termenul de „Primul Razboi Mondial”, in septembrie 1914.

Haeckel susținea faptul că nu există indoiala in faptul că, caracterul acestui război european de temut … va deveni primul război mondial.

Anii 1914-1918 au fost, în general, cunoscuți ca anii Marelui Război. Europenii l-au caracterizat ca „războiul pentru a pune capăt tuturor războaielor”.

Istoricii Imperiului Britanic, inclusiv la canadieni, au inceput sa utilizeze termenul „Primul Război Mondial” în 1939,  la inceperea al Doilea Război Mondial.

Cine a folosit primul sintagma de „Primul Razboi Mondial”

Revista canadiana Maclean scria in luna octombrie 1914: „Unele războaie se autonumesc. Acesta este Marele Război”.

Istoricul John Holland Rose descria în 1911 războaiele din 1793-1815 împotriva Franței ca Marele Război.

In cartea lui Gareth Glover din 2015, Waterloo în 100 fapte se afirmă:

„Această declarație de deschidere va provoca o serie de nedumeriri față de mulți care au crescut cu numirea Marelui Război aplicat ferm la primul război mondial din 1914-18.

(…) titlul Războiului cel Mare a fost aplicat în Războaiele Napoleoniene în care Marea Britanie a luptat aproape continuu împotriva Franței timp de 22 de ani între anii 1793-1815. ”

În Germania denumirea „Marele război” a fost folosit istoric pentru Războiul de treizeci de ani din 1618-1648.

Una dintre cele mai lungi și mai distrugătoare conflicte din istoria omenirii a condus la opt milioane de decese. Principalele cauze fiind acțiunile militare, violența, foametea și ciuma. Marea majoritate a acestora din statele germane din Sfântul Imperiu Roman.

În ceea ce privește pierderile și distrugerile proporționale din Germania, a fost depășită doar între ianuarie și mai 1945.

Indiferent de terminologie, rămâne cea mai mare traumă de război în memoria germană, așa cum s-a demonstrat în dezbaterile despre convențiile de numire pentru centenarul din 1914-1918.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img