joi, 25 aprilie, 2024

Cine este romanul cu cea mai mare pensie. Ce suma imensa primeste

Distribuie:

Publicat:

Fostul procuror sef Gheorghe Balasoiu este romanul cu cea mai mare pensie. De asemenea, pensia  lui Balasoiu este cea mai mare din Europa, la categoria cetatenilor care nu au detinut demnitati in stat.

Potrivit datelor publice oferite de Casa Nationala de Pensii, fostul procuror sef Gheorghe Balasoiu incaseaza lunar o pensie neta de 51.334 lei, echivalentul a aproximativ 11.000 de euro, informeaza romaniatv.net.

Inainte de maririle acordate de stat in luna iunie, Gheorghe Balasoiu incasa lunar 34.700 lei net; el a beneficiat astfel de o marire de 16.634 lei.

Din totalul de 56.816 lei – pensia bruta -, 3.609 lei provin din contributia obligatorie pentru pensie pe care a achitat-o fostul magistrat de-a lungul carierei sale, adica din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat.

Gheorghe Balasoiu s-a pensionat in 2005, pe vremea cand calculul pensiei de serviciu se facea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, scrie jurnaluldearges.ro.

El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror.

Asa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibasi sa aiba atunci o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementari ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum si mariri aplicate au condus la o pensie de 40.963 de lei brut, adica peste 34.000 lei in mana sau 7.500 de euro, pe care acesta o primea anul trecut, inainte de mariri.

Pensia lui Gheorghe Balasoiu, comparativa cu cea a fostilor presedinti din Europa

Ca reper, pensia medie din Germania este putin peste 1.200 euro. Anul 2018 a adus un impozit pentru 54.000 de pensionari germani din cauza cresterii valorii pensiei anuale cu peste 9.000 euro/persoana.

In alte tari din Europa, pensii mai mari decat Gheorghe Balasoiu au numai fostii presedinti de state, care, la fel ca la noi, cumuleaza pensia pentru calitatea de fost sef de stat cu pensia corespunzatoare activitatii din sectorul public pe care a prestat-o anterior preluarii mandatului de presedinte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img