sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cine este vinovat pentru un dezastru ecologic de proportii la Iasi? Un raport incendiar scoate la iveala o situatie socanta, tinuta la secret pana acum – FOTO

Distribuie:

Publicat:

O situație mai puțin întâlnită a avut loc la una din cele mai mari instituții din județul Iași. În urmă cu mai mulți ani, regia aeroportuară ieșeană a încasat o serie de amenzi pentru poluarea mediului, amenzi care au sărăcit bugetul aerogării cu câteva mii de euro. La trei ani de la acele evenimente, vinovatul nu a fost găsit nici acum. Instituțiile de control au sesizat problema și au cerut explicații. Totul a plecat de la celebrul proiect făcut de apropiații pușcăriașului Relu Fenechiu

Una din cele mai mari regii administrate de stat în județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație revoltătoare. După ce a rămas fără aproape toate cursele de linie din cauza pandemiei de COVID-19, Aeroportul Internațional Iași a ajuns să fie tras la răspundere și pentru poluarea din jurul suprafeței pe care o administrează.

Totul a plecat de la unele amenzi date de Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Iași în urmă cu mai mulți ani, încă de pe vremea directorului liberal Alexandru Anghel, promovat în funcție de deputatul zero Marius Bodea, fostul șef al Aerogării. Acumularea Ciric III a fost poluată accidental cu substanțe degivrante provenite de la aeroport, iar Garda de Mediu a sancționat regia la vremea respectivă. Cele două instituții s-au războit și în instanță, însă situația nu s-a schimbat. Dimpotrivă, aerogara a plătit peste 52 de mii de lei (aproximativ 11 mii de euro) pentru poluarea apei, iar cel răspunzător nu a fost identificat. Cu toate că asta au cerut și instituțiile de control, ca aerogara să se îndrepte împotriva celui vinovat, de trei ani nu s-a mai întâmplat nimic.

Aeroportul a pierdut inutil banii

Inspectorii Curții de Conturi au făcut un control la finalul lui 2019 la Aeroportul Internațional Iași și au cerut explicații actualei conduceri a regiei pentru situația respectivă. Practic, inspectorii au cerut ca aerogara să găsească vinovatul legat de poluare și să se îndrepte împotriva acestuia pentru recuperarea banilor dați pe amendă.

„În situația sancțiunilor contravenționale aplicate entității de către instituții abilitate de control nu au fost efectuate cercetări administrative pentru stabilirea caracterului imputabil sau nu al amenzilor coroborat cu aplicarea măsurilor ce se impun în aceste situații, inclusiv a celor de recuperare integrală a sumelor aferente de la persoanele răspunzătoare având în vedere și motivările instanțelor de judecată competente – abaterile evaluate la 52.500 de lei fiind aferente celor două amenzi contravenționale aplicate entității pe parcursul anului 2017”, se arată într-o adresă a Curții de Conturi.

CONTINUAREA PE BZI.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img