vineri, 19 aprilie, 2024

Cine i-a furat cosciugul lui Charlie Chaplin

Distribuie:

Publicat:

Un lucru mai puţin cunoscut în zilele noastre a avut loc la nici trei luni de la funeraliile celebrului comediant. Coşciugul lui Charlie Chaplin a fost furat după cum relata presa acelor timpuri. Cine a fost în stare de aşa ceva? Care au fost motivele pentru care s-a gândit cineva să facă un lucru atât de josnic veţi afla în rândurile ce urmează.

Totul a început pe 1 martie 1978, trecuseră aproape trei luni de la înmormântarea celebrului actor de comedie Charilie Chaplin. Atunci un anunţ a isterizat o lume întreagă: „Coşciugul lui Charlie Chaplin este gol”. La aflarea acestei veşti soţia acestuia, Oona Chaplin, a suferit un şoc. S-a încercat ca povestea să fie muşamalizată, însă presa vremii nu putea să rateze un asemenea subiect. De aici au început tot felul de teorii ce se propagau de la o zi la alta.

Cine a fost în stare să îi fure coşciugul comediantului? Această întrebare era pe buzele tuturor. Printre teoriile vehiculate la cea vreme erau cele că Chaplin şi-a dorit să fie înmormântat în Anglia sau că ar fi fost evreu şi că cimitirul Corsier-sur-Vevey nu ar fi fost bine ales. Cu toate acestea nici una din aceste teorii nu au putut fi probate.

Pe 17 mai, la 11 săptămâni de la acest eveniment, autorităţile au făcut anunţul că trupul lui Charlie a fost găsit lângă lacul Geneva din Elveţia.

Cine i-a furat coşciugul lui Charlie Chaplin

Coşciugul lui Charlie Chaplin ar fi fost furat de către doi mecanici auto, polonezul Roman Wardas şi bulgarul Gantcho Ganev. Scopul acestora era acela de a cere o răscumpărare de 300 000 de lire pe trupul actorului de la familia sa.

Întreaga operaţiune a fost condusă de către Roman Wardas care a primit o pedeapsă de patru ani şi jumătate de „muncă grea”. Bulgarul Gantcho Ganev a primit o pedeapsă de 18 luni cu suspendare.

La câteva zile de la primirea sentinţelor, trupul maestrului Chaplin a fost reinhumat în acelaşi cimitir sub sub 1,8 metri de beton, pentru a preveni alte incidente.

Profanările de morminte au multe corespondente chiar şi în istoria recentă. Trupul afaceristului italian Enrico Cuccia a fost furat din cavou în anul 2001. Atunci hoţul a cerut suma de 3,5 milioane de dolari, însă a fost găsit la puţin timp de către autorităţi.

O altă victimă a hoţilor de cadavre era să fie şi Abraham Lincoln. Trupul acestuia a fost la un pas de a fi furat în anul 1876 de un grup de bărbaţi. Autorităţile au fost pe fază şi schema pusă la cale de către hoţi a fost dejucată la timp. Aceştia au fost prinşi chiar în timp ce voiau să dea lovitura.

Viaţa lui Chaplin, plină de controverse

Dacă şi după moartea lui Charlie Chaplin cineva a vrut să îi fure coşciugul, în timpul vieţii actorul a fost mereu înconjurat de controverse.

În dosarele serviciilor secrete MI5, care au anchetat de-a lungul timpului simpatiile comuniste ale comediantului, s-a descoperit faptul că acesta nu s-a născut la Londra. Reprezentaţi ai serviciilor secrete susţin că acesta ar avea originile în Rusia. Ipoteza acestora se bazează pe declaraţiile actorului, care a spus că vrea să „meargă înapoi în Rusia”.

Acest lucru era văzut de către autorităţi ca o întoarcere la originile sale deoarece pe finele ultimului secol foarte mulţi evrei au părăsit Rusia pentru a scăpa de pogromuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img