joi, 18 aprilie, 2024

Cine poate sa asculte telefoanele in Romania, dupa ordonanta Guvernului privind interceptarile

Distribuie:

Publicat:

Ordonanta de urgenta a Guvernului, care a fost adoptata pentru a pune in acord legislatia cu decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile SRI din anchetele procurorilor, extinde dreptul de a intercepta comunicatiile in Romania la mai multi actori, spre deosebire de situatia de pana acum, cand doar SRI-ul avea acest drept, iar procurorii DNA isi foloseau propriul serviciu tehnic si infrastructura tehnica a SRI.

Potrivit Gandul, acum, toate parchetele vor avea drept de acces la tehnica de interceptare a SRI, in baza unui mandat admis de judecator, beneficiind totodata de un corp de politisti judiciari, asa cum are si DNA, dar si de dreptul de a-si infiinta propria infrastructura tehnica de interceptari.

Modul in care aceste mandate de supraveghere tehnica sunt puse in aplicare de procurori si politisti, prin infrastructura SRI de la Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, ar urma sa fie verificat periodic de un judecator al instantei supreme. Mai mult, SRI devine oficial organ special de urmarire penala, care poate pune in aplicare mandatele de supraveghere tehnica doar in cazurile de terorism si infractiuni de siguranta nationala.

Procurorii DNA, DIICOT, cei ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si cei din structurile de parchet teritoriale ale Ministerului Public vor avea dreptul sa efectueze interceptari ale comunicatiilor (telefonice sau electronice), folosind infrastructura Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor administrat de SRI, dupa ce Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta mai multe legi, pentru a pune in practica decizia Curtii Constitutionale privind entitatile care pot fi desemnate de procurori sa faca supraveghere tehnica in anchete.

Procurorilor li se adauga, ca si pana acum, celelalte servicii secrete din Romania (SIE, DIPI, DIA) care apeleaza la SRI atunci cand fac interceptari, in baza mandatelor de siguranta nationala.

De asemenea, parchete precum DIICOT si celelalte din subordinea Ministerului Public vor beneficia de un corp de politisti judiciari, asa cum are in prezent DNA, acestia putand fi desemnati de procurori sa realizeze supravegherea tehnica, respectiv interceptarile, pe infrastructura tehnica a SRI.

Citeste continuarea pe Gandul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img