joi, 28 martie, 2024

Ciorba radauteana. Reteta autentica din Bucovina

Distribuie:

Publicat:

Ciorba radauteana s-a nascut la Radauti. Inventatoarea retetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizand. Mai exact, aceasta a cautat o varianta mai buna si mai apetisanta a ciorbei de burta. Pasiunea ei pentru gatit a dus la nasterea acestui fel de mancare deosebit. Astfel, ciorba radauteana a ajuns cunoscuta si in alte tari, datorita turistilor care o descopera chiar in Radauti, la restaurantul unde lucreaza doamna Dumitrescu. Ce trebuie sa contina ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: “Carne de pasare, legume, smantana, faina de grau, oua, otet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe si sare.”

Pentru pregatirea acestei delicioase retete ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

4-5 piepti de pui (cu tot cu os si piele, sa ramana cca 450-500 g carne)

1 pastarnac mediu

3 morcovi mari

o telina medie

2-3 ardei grasi medii

3-4 oua

o ceapa mare

un pahar mare cu smantana grasa (20%)

o lingura de otet (sau dupa gust)

3-4 catei de usturoi

o mana de patrunjel, care se toaca grosier

sare, piper boabe

ardei iute (pentru servit)

Mod de preparare: Dupa ce ati curatat ceapa, o lasati intreaga si o puneti intr-o cratita mare, in 5 litri de apa. Taiati restul legumelor (in afara de usturoi) si le adaugati impreuna cu ceapa si carnea in cratita. Daca doriti ca ciorba sa aiba o culoare galbuie, trebuie sa caliti morcovii intr-o craticioara, in ulei, iar apoi ii adaugati in ciorba spre sfarsit. Daca preferati ca ciorba radauteana sa fie mai deschisa la culoare, lasati morcovii la fiert, fara sa ii caliti.

Cand incepe sa se adune spuma data de carne, se inlatura treptat cu o spumiera. Dupa ce legumele s-au inmuiat, adaugati boabele de piper. Scoateti carnea dupa ce s-a fiert si feliati-o in felii subtiri. Apoi puneti-o inapoi in apa, pe foc pana da intr-un clocot. Opriti focul, pisati usturoiul ca pentru mujdei si bateti ouale bine cu smantana. Aceasta compozitie se inglobeaza in apa clocotita si se amesteca bine. Daca doriti, puteti adauga otet si patrunjel si puteti servi ciorba cu ardei iute.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img