vineri, 26 aprilie, 2024

Circulația metroului din București ar putea fi suspendată. Metrorex are datorii de 33 de milioane de euro

Distribuie:

Publicat:

Bucureștenii ar putea rămâne fără metrou, cel puțin pentru o perioadă, din cauza unei datorii de 33 de milioane de euro pe care Metrorex o are la compania care asigură mentenanța trenurilor subterane din Capitală. Compania franceză Alstom ia în calcul suspendarea serviciilor în luna iulie.

Circulația metroului din București ar putea fi suspendată. Compania Alstom, cea care asigură mentenanţa metroului bucureştean, a anuțat că are în plan suspendarea progresivă a serviciilor sale în luna iulie. Măsura vine ca urmare a neachitării datoriei de 33 de milioane de euro de către Metrorex, informează news.ro.

Circulația metroului din București ar putea fi suspendată, din cauza datoriilor

Reprezentanții Alstom au anunțat că vor să oprească acordarea serviciilor de mentenanță în iulie, dacă Mterorex nu își plătește facturile restante, care au o valoare totală echivalentă unui an de servicii prestate. Această măsură ar însemna, implicit, suspendarea circulației metroului. Preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat că Metrorex datorează companiei peste 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei.

„Metrorex ne datorează peste 33 de milioane euro. Această sumă corespunde unui an de plăţi restante. Între timp, am suportat toate costurile: ne-am plătit furnizorii la zi, am plătit salariile angajaţilor la zi. Din suma totală datorată, de peste 160 de milioane lei, echivalentul a 33 milioane euro, peste 140 de milioane lei provin din contractul anterior, pentru servicii prestate în cursul anului 2021, iar 20 de milioane lei pentru facturi restante în contractul început la 1 ianuarie 2022. Câte companii îşi permit să continue să lucreze fără să fie plătite timp de 1 an?”, a declarat pentru News.ro preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci.

Erbacci a subliniat că angajații și furnizorii au fost plătiți în toată această perioadă și chiar au fost acordate măriri de salariu de 10% anul trecut şi anul acesta.

Potrivit președintelui companiei Alstom, demersurile amiabile în vederea recuperării sumelor datorate au fost făcute, dar s-au demarat și cele pe cale legală. În prezent, două acţiuni sunt deschise la Tribunalul Bucureşti: pentru servicii prestate între mai şi decembrie 2021, plus penalităţi; şi pentru recuperarea penalităţilor de întârziere pentru facturile aferente serviciilor prestate în noiembrie şi decembrie 2020.

„După epuizarea tuturor demersurilor contractuale şi legale, dacă nimic nu se schimbă, compania ia în calcul suspendarea serviciilor de mentenanţă, ceea ce va duce la oprirea metroului pentru că trenurilor nu pot circula dacă nu sunt la zi cu mentenanţa. Vom lua această măsură ca o ultimă opţiune posibilă, deoarece compania Alstom este pe deplin conştientă de importanţa serviciilor de mentenanţă pentru flota de metrou”, a mai spus oficialul companiei.

Replica Metrorex

După anunțțul Alstom, Metrorex a oferit un răspuns oficial în care a precizat că parte din sumă datorată a fost achitată, iar restul banilor vor fi virați după ce vor fi alocați la următoarea rectificare bugetară.

„În urma articolelor apărute în presă referitoare la obligaţiile de plată către Alstom Transport S.A., facem precizarea că Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022 şi continuă să plătească facturile ce vor fi emise în acest an. Pentru achitarea integrală a obligaţiilor de plată, va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară.

Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiţii de siguranţă, iar în acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situaţii”, a transmis Metrorex.

Compania a mai menționat că la data de 31.12.2021, obligaţiile restante erau de circa 140 milioane de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img