vineri, 29 martie, 2024

Cirque du Soleil intra in faliment: Are datorii de UN MILIARD de dolari

Distribuie:

Publicat:

Compania canadiană Cirque du Soleil, care a acumulat datorii mari şi este privată de posibilitatea de a susţine reprezentaţii de mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat luni un acord pentru cumpărarea sa de către acţionarii ei actuali, în cadrul unei restructurări care se desfăşoară sub supravegherea tribunalelor, în vederea vânzării sale la licitaţie, informează AFP.

Acumulând o datorie de peste 1 miliard de dolari americani, compania Cirque du Soleil a cerut să fie plasată sub protecţia tribunalului contra creditorilor săi pentru a putea să se restructureze, anunţând în acelaşi timp un acord pentru achiziţionarea sa de către acţionarii ei actuali, ajutaţi de guvernul din Quebec, în vederea vânzării sale la licitaţie într-un interval de 45 de zile, scrie agerpres.ro.

Cererea de protecţie în faţa creditorilor trebuie să fie analizată marţi de Curtea Superioară din Quebec. Dacă va fi acceptată, compania va solicita recunoaşterea ei provizorie imediată în Statele Unite, în virtutea capitolului 15 din Legea americană a falimentului.

"Acest lucru permite persoanelor care vor să preia compania să se manifeste în acest sens", a declarat Daniel Lamarre, CEO-ul Groupe Cirque du Soleil. Potrivit acestuia, cinci sau şase grupuri canadiene şi străine s-au arătat interesate de achiziţie.

Citește și: Cozmin Gușă îl face praf pe avocatul Gheorghe Piperea: Ipocrizia și nesimțirea din jurul scandalului Mugur Isărescu

La sfârşitul lunii mai, fondatorul şi fostul director de la Cirque du Soleil, Guy Laliberte, şi-a anunţat intenţia de a cumpăra compania, adăugând că doreşte să păstreze sediul general la Montreal şi să păstreze o echipă managerială din Quebec.

"În acelaşi timp, acţionarii noştri actuali, cu ajutorul Investissement Quebec", o divizie a guvernului local, au depus "o propunere de cumpărare", a precizat Daniel Lamarre. Iar aceştia din urmă dispun de un drept de preempţiune, a precizat el.

Viitor asigurat

"De aceea pot să vă garantez astăzi viitorul companiei Cirque du Solei, pentru că ei (acţionarii, n.r.) s-au angajat să reinvestească 300 de milioane de dolari americani pentru a asigura supravieţuirea companiei", a explicat Daniel Lamarre.

Această "convenţie de cumpărare" încheiată cu fondul american TPG şi cel chinez Fosun, dar şi cu Casa de depozite şi plasamente din Quebec, prevede achiziţionarea cvasi-totalităţii activelor deţinute de Groupe Cirque du Soleil în numerar, dar şi a datoriilor sale.

Din suma totală, Investissement Quebec va furniza o finanţare prin împrumut de 200 de milioane de dolari americani, pentru a sprijini achiziţia propusă. Potrivit prevederilor convenţiei, creditorii garanţi ai Cirque du Soleil vor primi o participaţie în acţiuni de 45% din compania restructurată, spre deosebire de procentul de 55% deţinut de acţionarii actuali.

Fondul privat american TPG deţine în prezent 55% din capital, fondul chinez Fosun – proprietar al Club Med şi Thomas Cook -, 25%, iar Casa de depozite şi plasamente din Quebec, 20%.

Aproape 3.500 de concedieri

Acordul prevede, de asemenea, înfiinţarea a două fonduri totalizând 20 de milioane de dolari americani pentru a oferi un ajutor suplimentar angajaţilor afectaţi de criză şi antreprenorilor independenţi care colaborează cu Cirque du Soleil.

Compania canadiană a anunţat concedierea a circa 3.500 dintre cei aproximativ 4.600 de acrobaţi şi tehnicieni ai săi, pe care i-a plasat în şomaj tehnic în martie, după anularea a circa 40 de producţii la nivel mondial, în oraşe precum Las Vegas, Tel Aviv, Lyon, Moscova şi Melbourne.

Cirque du Soleil intenţionează să reangajeze marea majoritate a angajaţilor concediaţi imediat ce condiţiile o vor permite, au transmis reprezentanţii companiei canadiene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img