joi, 28 martie, 2024

CJ Vaslui in febra pregătirilor pentru Festivalul ”Hora din Străbuni”!

Distribuie:

Publicat:

Marti, 20 iulie, la sediul Consiliului Județean Vaslui, a avut loc o conferință de presă, pentru a prezenta stadiul pregătirilor pentru noua ediția a Festivalului internațional de folclor ”Hora din Străbuni”.

Cei trei parteneri, Consiliul Județean, Primăria Vaslui și Centrul Creației Populare Vaslui, dau asigurări că a fost făcută o mobilizare exemplară pe parcursul ultimelor două luni, astfel încât vasluienii să se bucure de reușita unei noi ediții a ”Horei din Străbuni”.

”Este o manifestare pe care noi dorim să fie de o ținută artistică și culturală foarte bună. Am făcut toate eforturile necesare pentru a realiza acest lucru. Vorbesc de eforturile financiare, de eforturile de mobilizare a resursei umane și inclusiv de eforturile celor care ne sunt aproape, inclusiv ale voluntarilor, care ne-au însoțit încă de la prima ediție a festivalului”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Festivalul vine după o perioadă de ”pauză” forțată în zona actului cultural-artistic, datorat pandemiei de covid-19, însă și în aceste condiții festivalul va avea notorietate.

”Încercăm să redevenim ceea ce am fost, adică oameni care ne preocupă această latură spirituală a vasluienilor și nu numai. Aceste spectacole se adresează și altor persoane, care fie sunt în tranzit, fie vin efectiv pentru spectacol. Am gândit împreună cu partenerii noștri un anumit program. Nu ne rămâne decât să îl parcurgem așa cum ne-am dorit, iar vasluienii să fie prezenți la acțiunile noastre. Spectacolele se vor desfășura în mare parte în centrul civic, care se vor desfășura corespunzător, vor fi puse scaune și se vor ține cont de toate măsurile impuse de această perioadă cu restricții pe care o parcurgem. Sunt convins că vasluienii vor da dovadă de civism și se vor bucura de spectacole”, a declarat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Organizarea ediției din acest an nu este una simplă. La Festival vin doar ansambluri din Europa, se derulează pe parcursul a trei zile, în perioada 30 iulie-1 august, și deja una dintre formații, cea din Cipru, s-a retras, fiind în zona roșie.

”Nu ne-a fost foarte simplu, fiindcă formațiile invitate vin doar din Europa. Ne-am fi dorit să fie un afiș ceva mai complex, dar se pare că această ediție se va bucura doar de ansambluri din apropierea României, din România și din județul Vaslui. Din păcate, Cipru nu va fi prezent, deși noi l-am anunțat într-o postare anterior pe canalele noastre de comunicare, pentru că se găsește în zona roșie. Sper ca până la momentul întâlnirii noastre cu spectatorii, de săptămâna viitoare, să putem vorbi despre prezența tuturor ansamblurilor care se regăsesc deja pe afiș. În afară de spectacole, vom avea și ateliere, care se vor derula în stația CFR Vaslui, în Piața Independenței și în Parcul Copou, din dorința de a anima întreg orașul cu această ocazie”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Creației Populare Vaslui.

În cele trei zile de festival, vasluienii vor putea urmări ansambluri și formații folclorice din România, Republica Moldova, Albania, Serbia, Bulgaria, Ucraina și Polonia, cărora li se adaugă ansamblurile din județ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img