vineri, 19 aprilie, 2024

Clasa a XII-a devine optionala? Ce spune ministrul Educatiei

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a vorbit joi seara despre obligativitatea celor 12 clase, prevazuta in noua Lege a Educatiei. Insa, dupa cum observa Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, din declaratiile ministrului reiese ca ultimul an de liceu, clasa a XII-a, devine “optional”.

“Invatamantul fiind obligatoriu in prezent pana in clasa a zecea, urmand a se generaliza si, probabil, conform noului proiect al Legii educatiei, la nivel de 12 clase”, a spus ministrul Sorin Cimpeanu joi seara la Digi 24.

Dupa cum observa Oana Badea pe Facebook, “se vorbeste despre generalizarea a 12 clase (ceea ce – n. red.) inseamna ca a XII-a devine optionala. 1 an clasa pregatitoare + 4 ani inv. primar + 4 ani gimnaziu + 3 ani liceu=12 ani. Asta rezulta din declaratia ministrului”.

Fostul secretar de stat in ministerul Educatiei in perioada in care Daniel Funeriu era ministru mai noteaza ca ar fi trebuit sa se vorbeasca despre invatamnt obligatoriu de 13 clase, astfel incat si clasa a XII-a sa fie inclusa.

In plus, mai afirma aceasta, “Generalizarea liceului la 12 clase inseamna obligatia statului de a asigura conditiile (nr. locuri in licee, cadre didactice, decont naveta, burse si manuale gratuite!!!) necesare pentru absolut toti absolventii de gimnaziu. Nu si obligatia elevilor de a se inscrie la liceu”.

In acest moment, legea prevede atat obligativitatea celor 11 clase (incluzand un an la clasa pregatitoare), cat si trecerea la invatamant liceal obligatoriu pana in 2020.

Ministerul Educatiei se consulta in aceasta perioada cu profesorii, elevii si studentii in vederea concretizarii noii Legi a Educatiei.

Specialistii din Ministerul Educatiei au purtat discutii in ultimele doua saptamani cu reprezentanti ai sistemului de invatamant universitar si preuniversitar, urmand ca dezbaterile sa fie reluate la jumatatea lunii septembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img