vineri, 29 martie, 2024

Clasarea dosarului Revolutiei, atacata la Inalta Curte

Distribuie:

Publicat:

Asociatia 21 Decembrie 1989 a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) o plangere impotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revolutiei.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, sustine ca a inaintat presedintelui ICCJ, Livia Stanciu, o cerere de preschimbare a termenului de judecata, in conditiile in care primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 22 ianuarie 2016.

“Doamna presedinta, noua, urmasilor eroilor martiri, luptatorii supusi la rele tratamente, impuscati, calcati de tancurile armatei, retinuti, legati cu sarma ghimpata si batuti bestial de militieni si securisti, nu ni s-a facut dreptate nici de catre fostii presedinti ai Romaniei, nici de fostii premieri, dar nici de parlamentari si procurori.

Constatam cu regret ca nici judecatorii ICCJ nu doresc sa puna capat suferintelor noastre de aproape 26 de ani si ne exprimam speranta ca acest dosar nu va fi din nou tergiversat”, declara Maries.

El arata ca CEDO a pronuntat mai multe hotarari in legatura cu dosarul Revolutiei, prin care a retinut incalcarea art. 2 din Conventie, constatandu-se lipsa unei anchete efective care sa corespunda exigentelor jurisprudentei CEDO.

Pe 14 octombrie, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 de persoane, ranirea a 1.855 persoane prin impuscare, ranirea a 343 persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofiteri, subofiteri si militari in termen. Procurorii au stabilit ca, in unele situatii, decesul s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului, victimele fiind din randul celor care s-au aflat in imediata apropiere a faptuitorilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img