joi, 25 aprilie, 2024

Coca-Cola, acuzata ca a dat mita 8 milioane de euro unor medici si oameni de stiinta

Distribuie:

Publicat:

Acuzatii de mita vizeaza compania Coca-Cola, în Franta. Gigantul american a platit opt milioane de euro, pentru a influenta medici si oameni de stiinta din domeniul sanatatii. Informatia apare în cotidianul Le Monde, care scrie ca banii au fost cheltuiti de-a lungul ultimilor zece ani. Scopul, deturnarea atentiei publice de la efectele nocive pe care le au asupra sanatatii bauturile companiei. Totul a pornit în 2015, de la o investigatie a jurnalistilor New York Times. Acestia au dezvaluit lobby-ul facut de Coca-Cola, iar compania a fost nevoita apoi sa publice numele expertilor pe care i-a finantat.

Conform cotidianului, obiectivul Coca-Cola este de a deturna atentia publica de la efectele nocive pe care sucurile si alte bauturi îndulcite le au asupra sanatatii. "Începând cu 2010, Coca-Cola a acordat peste 8 milioane de euro unor experti si diverselor organizatii medicale, dar si sportive sau organizatoare de evenimente", scrie Le Monde, citat de Agerpres, adaugând ca "în Franta, la fel ca si în alte parti ale lumii, aceste finantari tin de comunicare sau de pura sponsorizare si nu de desfasurarea unor studii stiintifice autentice".

Conform publicatiei franceze, totul porneste de la o ancheta asupra lobby-ului facut de compania multinationala, publicat în 2015 de New York Times. În fata scandalului, Coca-Cola a promis transparenta si a publicat pe site-ul sau de internet numele expertilor si listele de activitati pe care le-a finantat în SUA.

"În Franta, insistentele ONG-ului Foodwatch au constrâns Coca-Cola sa publice aceste date în aprilie 2016". Aceste date, actualizate, au fost examinate de jurnalistii de la Le Monde, noteaza digi24.ro. "Dieteticieni, nutritionisti sau specialisti în medicina sportiva: cea mai mare parte a celor 18 persoane numite (care au colaborat cu Coca-Cola n.r.) sunt profesionisti din domeniul sanatatii", scrie Le Monde. Finantarile din partea companiei care produce bauturile racoritoare Sprite, Fanta sau Minute Maid, vizeaza "sa faca uitate riscurile legate de aceste bauturi îndulcite, scotând în evidenta rolul lipsei activitatilor sportive în ceea ce priveste obezitatea".

Printre altele, un studiu publicat de o revista specializata în sanatate publica, Journal of Public Health Policy, aparut la 8 mai, dezvaluie ca multinationala a impus clauze multiple prin care influenteaza cercetarile stiintifice pe care le sponsorizeaza. Autorii acestui studiu, coordonat de Sarah Steele, profesoara de politici de sanatate publica la Jesus College din cadrul Universitatii Cambridge (Marea Britanie), au putut examina cinci contracte încheiate de Coca-Cola cu universitati americane si canadiene de renume. Compania Coca-Cola, conform profesoarei Sarah Steele, "îsi rezerva dreptul de a rupe orice astfel de contract fara sa prezinte vreun motiv", iar "clauzele si conditiile precizate în contracte nu corespund declaratiilor facute de Coca-Cola pe site-ul sau de internet". F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img