miercuri, 24 aprilie, 2024

Codrin Stefanescu, reactie dupa declasificarea protocolului CSM – SRI. 8 intrebari la care asteapta raspuns

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a facut public, vineri, dupa declasificare, protocolul de cooperare incheiat cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) in anul 2012.

Documentul este intitulat "Protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Consiliul Superior al Magistraturii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii".

Protocolul este semnat din partea CSM de presedintele de la acea vreme, Alina Nicoleta Ghica, iar din partea SRI de directorul institutiei, George Maior. Pe document mai apar semnaturile vicepresedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, si prim-adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, e de parere ca acest protocol dovedeste ca ”Statul Paralel” exista. Liderul PSD vrea ca SRI si CSM sa raspunda la o serie de intrebari pentru ca romanii ”sa afle modul in care, sub umbrela unor protocoale aparent legale, institutiile de forta actionau in Romania”.

”Declasificarea unui nou Protocol intre SRI si CSM reprezinta o noua dovada extrem de elocventa si cinica a existentei Statului Paralel. Documentul, incheiat in 2012, este inca o proba clara a faptului ca justitia a fost acaparata de un grup ocult care a foslosit-o exclusiv pentru a prelua controlul politic si economic in Romania.

Este absolut inacceptabil ca tocmai CSM, care conform legii trebuie sa fie garantul independentei justitiei, sa trimita in mod regulat rapoarte catre SRI. In acelasi timp, este revoltatoare si ideea ca, in baza acestui Protocol, o parte dintre judecatori si procurori au devenit informatori, raportori sau colaboratori ai Statului Paralel.

Si tocmai pentru ca Protocolul arata negru pe alb anvergura, nocivitatea si consistenta Statului Paralel, solicit ca atat SRI, cat si CSM sa raspunda public la urmatoarele intrebari:

– Ce planuri comune au decis, in baza acestui Protocol, sefii SRI si CSM?

– In ce mod au fost aplicate aceste planuri si cine le-a pus in practica?

– Concret, in ce a constat „cooperarea efectiva (…) aprobata de conducerile celor doua institutii”?

– Cate raportari a facut CSM catre SRI si care au fost efectele acestora?

– In ce mod a folosit SRI mapele profesionale ale magistratilor, cu atat mai mult cu cat acestea contin inclusiv date cu caracter personal ale judecatorilor si procurorilor?

– Cati judecatori si procurori au fost sfatuiti sau chiar obligati sa semneze acorduri de colaborare cu SRI?

– Ce lege a stat la baza existentei acestui Protocol?

– Ce contin „analizele" anuale asupra „modului de desfasurare a cooperarii" dintre SRI si CSM?

Este obligatoriu ca cele doua institutii semnatare ale Protocolului sa raspunda la toate aceste intrebari, intrucat este esential ca cetatenii sa afle modul in care, sub umbrela unor protocoale aparent legale, institutiile de forta actionau in Romania.”, e mesajul lui Stefanescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img