marți, 16 aprilie, 2024

Colon iritabil, arsuri, balonare, constipatie. Care-s cauzele, care-s solutiile?

Distribuie:

Publicat:

În epoca mâncărurilor care se prepară rapid din ingrediente dubioase şi se înfulecă şi mai rapid fără mare preocupare pentru sănătate, numai sistem digestiv să nu fii. Gastroenterologii sunt tot mai căutaţi pentru probleme grave. Cu alte cuvinte, dragostea pentru fast-food (sau orice fel greu) trece prin stomac.

Sistemul nostru digestiv este un pretenţios, tare uşor de dat peste cap. Şi nici noi nu suntem tocmai cei mai buni stăpâni pe care i-ar putea avea. Mâncăm toate prostiile, nu respectăm regulile combinaţiilor alimentare, nu avem un orar sănătos de hrănire, nu consumăm suficiente produse pline de nutrienţi după care corpul nostru ţipă pur şi simplu.

Pe scurt, nu ne prea pasă. Decât atunci când arsurile stomacale sau simptomele unui colon iritabil sau diaree ori constipaţia nu mai trec cu pastilele cu care ne obişnuisem să le păcălim. Atunci brusc descoperim că avem un întreg sistem care ne orchestrează digestia şi care, sărăcuţul, nu se simte prea bine. De ce oare?

Arsurile la stomac

Sunt deseori un simptom clasic al unei tulburări a stomacului numită refluxul gastroesofagian (în urma creşterii cantităţii de suc gastric, acesta urcă din stomac în esofag). Dar nu sunt strâns legate de acest reflux – putem avea arsuri şi fără să suferim de refuxul gastro-esofagian şi invers.

Simptomele arsurilor stomacale sunt: o senzaţie că ne arde ceva în piept, în special după ce am mâncat, ne întindem sau ne aplecăm, arsuri pe gât, dificultăţi la înghiţit, senzaţia că ne-a rămas ceva blocat în piept sau în gât. Acel ceva este de fapt acidul care se ridică din stomac. 90% din populaţia lumii suferă la un moment dat de aşa ceva.

În special seara, după mesele bogate. Există unele alimente care ajută la instalarea arsurilor stomacale: roşiile, ceapa, usturoiul, ciocolata, menta, mâncărurile grase, cele prea condimentate şi citricele – inclusiv portocalele şi grepfrutul. Evitaţi şi cafeina şi alcoolul şi sucurile acidulate.

Cntinuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img