marți, 16 aprilie, 2024

Colonoscopia îţi poate salva viaţa! Află tot ce trebuie să ştii despre această procedură!

Distribuie:

Publicat:

O colonoscopie este o metoda de examinare indicata pentru a detecta anomalii la nivelul intestinului gros (colon) sau al rectului. Este o procedura medicala utila, care ajuta la depistarea cancerului colorectal. Depistat in stadii incipiente, acest tip de cancer poate fi vindecat.

In timpul colonoscopiei, un tub lung si subtire (colonoscop) este introdus in rect. O camera minuscula aflata in varful colonoscopului ii permite medicului sa examineze interiorului intregului colon.

Daca este necesar, polipii sau alte tesuturi anormale pot fi indepartate in timpul colonoscopiei. De asemenea, poate fi prelevata si o proba de tesut (biopsie) in timpul examinarii.

De ce este efectuata

Medicul iti poate recomanda colonoscopia pentru:

Examinarea semnelor si simptomelor intestinale. O colonoscopie ajuta medicul sa depisteze posibile cauze ale durerii abdominale, ale sangerarii rectale, constipatiei cronice, diareii cronice sau a altor probleme intestinale.

Screening pentru cancerul de colon. Daca ai 50 de ani sau mai mult si un risc mediu de a face cancer de colon – nu ai alti factori de risc pentru aceasta boala in afara de varsta – medicul iti poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani sau mai devreme. Colonoscopia este una dintre optiunile de screening pentru cancerul de colon. Vorbeste cu medicul despre optiuni.

Detectarea polipilor. Daca ai mai avut polipi, medicul iti poate recomanda o colonoscopie de urmarire.

Implica riscuri rare

Colonoscopia implica unele riscuri. Rar, colonoscopia poate fi insotita de:

Reactii adverse la anestezicul folosit pentru examinare

Sangerare la locul de unde a fost luata proba pentru biopsie sau de la nivelul polipului sau a altui tesut anormal indepartat

Perforatia colonului sau a rectului.

Dupa discutia privind riscurile, medicul iti va cere sa semnezi un consimtamant de autorizare a procedurii.

Cum te pregatesti

Inainte de colonoscopie, este nevoie de golirea colonului. Orice urma de reziduuri poate afecta vizualizarea colonului si a rectului.

Pentru golirea colonului, medicul iti poate recomanda:

Adoptarea unei diete speciale in ziua de dinaintea examinarii. In mod normal, nu ai voie sa consumi alimente solide cu o zi inainte de colonoscopi. Se recomanda lichidele clare – apa, ceai, cafea fara lapte sau crema, bauturi racoritoare. Evita lichidele rosii, care pot fi confundate cu sangele in timpul colonoscopiei. Nu consuma nimic dupa miezul noptii inaintea colonoscopiei.

Administrarea unui laxativ. Medicul iti poate recomanda sa iei un laxativ. Vei primi indicatii sa iei laxativul in noaptea de dinaintea efectuarii colonoscopiei sau noaptea si in dimineata cand va avea loc procedura.

Folosirea unui kit pentru clisma. In unele cazuri, este nevoie de utilizarea unui kit pentru clisma (administrat de la farmacie) – fie cu o noapte inainte, fie in dimineata efectuarii procedurii – pentru golirea colonului. Clisma nu este recomandata ca prima optiune pentru golirea colonului.

Ajustarea tratamentului medicamentos. Cu o saptamana inainte de colonoscopie, aminteste-i medicului daca urmezi tratamente pentru diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiace sau daca iei suplimente pe baza de fier.

De asemenea, spune-i medicului daca iei aspirina sau alte tratamente care subtiaza sangele precum warfarina, anticoagulante mai noi precum dabigatran sau rivaroxaban indicate pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange sau de aparitie a accidentului vascular cerebral; ori medicamente pentru inima precum clopidogrel.

Poate fi nevoie de ajustarea tratamentulu cu aceste medicamente sau sa opresti temporar administrarea lor.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img