joi, 28 martie, 2024

Comisia Europeană a dat verdictul: Premierul ceh Andrej Babis este în conflict de interese

Distribuie:

Publicat:

Premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, este vizat de Comisia Europeană, care a estimat într-un raport că dublul său rol în calitate de responsabil politic şi de om de afaceri constituie conflict de interese, informează sâmbătă AFP.

Premierul populist şi-a construit averea, a cincea ce mai importantă din Cehia, ca proprietar al holdingului ceh Agrofert (domeniile agro-alimentar, chimie, mass-media).

Babis subliniază că el a transferat proprietatea asupra holdingului către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru al finanţelor, pentru a se conforma unei legi anticorupţie elaborată în conformitate cu interesele sale şi denumită "Legea Babis".

Însă documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert, scrie agerpres.ro.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie într-un raport publicat vineri, versiune actualizată a unui text precedent dat publicităţii în 2019. Potrivit Comisiei, "Babis exercită în prezent o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare". "Exercitarea imparţială şi obiectivă a funcţiilor sale de către Babis (…) a fost compromisă, pentru că el era implicat în decizii ce vizau de asemenea grupul Agrofert", a subliniat Comisia.

"Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii", adaugă Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit raportului.

Babis a negat într-un tweet orice conflict de interese, estimând că auditul este unul "internaţional şi manipulat". "M-am conformat întotdeauna legii", a afirmat el.

Ivan Bartos, liderul Partidului Piraţilor (anti-sistem), principalul partid al opoziţiei, a declarat că Babis ar trebui să-i ceară Agrofert să-i restituie statului şi contribuabililor cehi aceste subvenţii. "Potrivit analiştilor noştri, este vorba de 20 de miliarde de coroane" (774 de milioane de euro), a afirmat într-un tweet Ivan Bartos, al cărui partid îl devansează pe cel al lui Babis şi ar putea, potrivit sondajelor, să-l învingă în alegerile legislative prevăzute în octombrie.

Raportul Comisiei Europene constituie o nouă lovitură pentru Babis, a cărui popularitate este în scădere din cauza gestionării haotice a crizei COVID-19 de către guvernul său.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img